bouwbericht

Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat uitbreiden

bouwbreed 160

Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat uitbreiden

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen gaat flink uitbreiden. Het pand wordt ruim anderhalf keer zo groot, terwijl het huidige museumgebouw deels wordt afgebroken.

Cultuur en religie

Uitbreiden museum / informatiecentrum / herinneringscentrum Kamp Westerbork met kinderwerkplaats en verplaatsen van de entree aan de Oosthalen 8. Start bouw nog onbekend.

HOOGHALEN | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

De aanleiding voor de uitbreiding is vooral een praktische, “We zijn uit ons jasje gegroeid. Het herinneringscentrum is gebouwd voor 120.000 bezoekers per jaar, maar het aantal mensen dat op bezoek komt is de laatste jaren enorm gestegen, zegt directeur Dirk Mulder. 

“In 2015 hadden we 172.500 mensen over de vloer. Met name het aantal schoolgroepen dat Kamp Westerbork bezoekt, neemt fors toe. We hebben wel het personeel, maar niet de faciliteiten. Dat gaat wrikken.”

Het begon met de komst van 22 vluchtelingen

De geschiedenis van Kamp Westerbork begint op 9 oktober 1939, met de komst van de eerste 22 vluchtelingen. Toen heette het nog het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Vanaf 1 juli 1942 was het kamp als Polizeiliches Judendurchgangslager Westerbork het vertrekpunt van 93 treinen naar Auschwitz, Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen.

Vlak na de bevrijding kreeg het kamp een nieuwe functie: interneringskamp voor NSB’ers en collaborateurs. 

Wederom grote verbouwing in 1999

Herinneringscentrum Kamp Westerbork ging in 1983 open, vier jaar later werd een stuk aangebouwd. In 1999 heeft wederom een grote verbouwing (lees: uitbreiding) plaatsgevonden. Naast de te krappe ruimte is er volgens directeur Mulder nu nog een aanleiding om te verbouwen.

“We willen meer vertellen, met name over de periode tussen 1940 en 1942, toen van systematische uitroeiing nog geen sprake was, maar het kamp wel als een soort fuik diende. Ook het verhaal over de joodse werkkampen in Nederland verdient meer aandacht.”

Individuele bezoekers en schoolgroepen gescheiden

Het is de bedoeling dat individuele bezoekers en schoolgroepen straks van elkaar worden gescheiden: ze krijgen aparte programma’s en tentoonstellingen, aldus Mulder. “Zo kunnen we beide groepen goed bedienen zonder dat ze elkaar in de weg zitten.”

In het nieuwe gebouw komen onder meer een filmzaal, een kinderwerkplaats en meer ruimte voor de museumcollectie. Sax Architecten uit Groningen, het bureau dat ook in 1999 betrokken was bij de vernieuwbouw, is verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp.

Aanvang van de bouw nog onbekend

Mulder kan nog niet aangeven wanneer wordt begonnen met de bouw. “De provincie Drenthe heeft een miljoen euro toegezegd, dus we zijn op de goede weg. In totaal hebben we vijf miljoen euro nodig. Ik heb goede hoop dat verbouwing in de tweede helft van 2018 klaar is.”Plaats: Hooghalen
Opdrachtgever: Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Ramingsgroep: 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel