bouwbericht

Heerlense kerk wordt regionale archiefbewaarplaats

bouwbreed 99

Heerlense kerk wordt regionale archiefbewaarplaats
Hans Erren

De markante Christus Koningkerk in het Limburgse Heerlen krijgt een nieuwe functie: archiefbewaarplaats van Historisch Goud, onderdeel van de gemeentelijke organisatie van Heerlen.

Cultuur en religie

Herontwikkelen Christus Koning Kerk tot archiefruimtes (o.a. voor het Rijckheyt archief) met kantoorruimte / leeszaal aan de Zeslandenstraat 12.

HEERLEN | Ontwerp | € 2.000.000 - € 5.000.000

De kerk, in 1964 in gebruik genomen, ligt centraal in de wijk Vrieheide. Deze wijk staat bekend om de karakteristieke, betonnen woningen en enkele flats. De kerk werd gebouwd in een vooruitstrevende tijd: door de mijnindustrie kende Zuid-Limburg een periode van groei en bloei.

Na-oorlogse wijk met bijzondere architectuur

Wethouder Peter van Zutphen is blij dat de kerk behouden blijft. De kerk is volgens hem van historische betekenis en beeldbepalend voor de buurt. ,,Er zijn plannen geweest om te slopen, maar dat gaat gelukkig niet gebeuren. Het is een bijzonder gebouw, met name in samenhang met de rest van de wijk.

Deze na-oorlogse wijk kent een bijzondere architectuur, met die typische witte woningen. Hier staan de zogenaamde paddenstoelwoningen: de woonkamer bevindt zich op de eerste verdieping en steekt als het ware een beetje over de onderste verdieping. Het is verder een ruim opgezette wijk met veel groen. De kerk past helemaal in dit geheel.’’

Christus Koningkerk wordt mogelijk rijksmonument

De Christus Koningkerk, ontworpen door architect Joseph Franssen uit Roermond, staat op de nominatie om als rijksmonument aangemerkt te worden. De kerk heeft een plat dak en bestaat uit een betonskelet waarin vliesgevels met glasbouwstenen zijn geplaatst.

De kerk, die volgens de gemeente symbool staat voor een periode van optimisme, vernieuwing en herstel na de oorlog, is in 2004 aan de eredienst onttrokken.

Gemeente kocht kerk voor 250.000 euro

De gemeente Heerlen heeft de kerk, inclusief kerktoren en voormalige pastorie, eind september voor 250.000 euro gekocht van het bisdom. In de kerk, die flink verbouwd moet worden, komt de archiefbewaarplaats van Historisch Goud. Binnen Historisch Goud zijn drie culturele instellingen actief op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed: twee historische musea (Kasteel Hoensbroek en Thermenmuseum Heerlen) en de regionale archiefdienst Rijckheyt.

Rijckheyt is het centrum waar de historische archieven en collecties van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal worden beheerd en beschikbaar gesteld. Het is nog niet bekend wanneer de verbouwing plaatsvindt.Plaats: Heerlen
Opdrachtgever: Gemeente Heerlen
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel