bouwbericht

Drastische metamorfose voor stadhuis Woerden

bouwbreed 219

Drastische metamorfose voor stadhuis Woerden

Het stadhuis van Woerden gaat drastisch op de schop. Het pand, gehuisvest op bedrijventerrein Middelland, wordt tot op het betoncasco gesloopt.

Bedrijven en logistiek

Renoveren stadhuis aan de Blekerijlaan 14 / Bleek 2. De opdracht omvat ook 5 jaar onderhoud. Duurzame bouw door het behoud van het skelet van het gebouw. Betreft voormalige gunning Europese aanbesteding. Procedure: niet-openbaar. Sloopwerk door Lek Sloopwerken.

WOERDEN | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 50.000.000

,,Het stadhuis krijgt een nieuw dak, nieuwe gevels en nieuwe installaties. Alleen de fundering en constructie blijven staan’’, zegt Bart Atema van ABC Nova. Hij is door de gemeente ingehuurd als projectleider.

Nieuwe stadhuis wordt stuk kleiner

Het huidige stadhuis heeft een vloeroppervlakte van 12.500 vierkante meter, het nieuwe stadhuis wordt een stuk kleiner: circa 8000 vierkante meter. Het vernieuwde interieur is gebaseerd op Het Nieuwe Werken, aldus Atema. ,,In de nieuwe situatie heeft niemand een vaste werkplek. Heel anders dan nu het geval is: het huidige stadhuis is een typisch cellenkantoor, dus heel erg naar binnen gericht.’’

Bij de gemeente Woerden werken circa 400 mensen; zij hebben straks 250 werkplekken tot hun beschikking. Ambtenaren worden op deze manier gestimuleerd om flexibeler te werken. 

Stadhuis is bouwkundig en technisch aan zijn einde

Het huidige stadhuis, dat ten zuiden van de historische vestingstad ligt, is bouwkundig en technisch aan zijn einde. Het faciliteert de nieuwe manier van werken niet, is niet representatief en bovendien is het pand ruimtelijk en functioneel achterhaald. In de winter is het te koud, in de zomer is het te warm. Met andere woorden: het comfort is ver te zoeken, beaamt Atema.

Gekozen voor duurzame renovatie

De huisvestingskwestie van het Woerdense stadhuis speelt al vele jaren. ,,In beginsel waren er drie scenario’s: volledige nieuwbouw op een andere plek, renovatie of iets huren. Uiteindelijk heeft de raad gekozen voor duurzame renovatie. Het mooie is dat de renovatiekosten binnen de huidige huisvestingsexploitatielasten vallen.’’

Architectenbureau cepezed uit Delft is verantwoordelijk voor het ontwerp.  Licht, ruimte en ruimtelijke beleving zijn de kernwoorden van de renovatie. Aan de noordzijde komt een nieuwe multifunctionele raadzaal.

Prominentere plek voor Regionaal Historisch Centrum (RHC)

Met de renovatie van het stadhuis krijgt het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard een prominentere plek in het gebouw. Atema: ,,Het RHC zit nu in de archiefbunker, zoals het hier wordt genoemd. Hier ligt drie strekkende kilometer aan archiefstukken. In de nieuwe situatie is er plek voor 7,3 kilometer.’’ Ook krijgt het RHC een leeszaal op een zichtbare en prominente plek. Het RHC en het stadhuis krijgen straks dezelfde hoofdingang.

Sloopwerkzaamheden starten in februari

Als alles volgens planning verloopt, kan in februari worden begonnen met de sloop. Atema: ,,Er is gekozen voor een duurzame sloop. De sloopwerkzaamheden nemen dan ook een maand of vier in beslag om recycling optimaal te faciliteren.’’ Begin volgend jaar wordt bekendgemaakt welke aannemer wordt aangetrokken.

De oplevering staat gepland in juni 2018.Plaats: Woerden
Opdrachtgever: Gemeente Woerden
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel