bouwbericht

Tribune bij aanleg Dafne Schippersbrug

bouwbreed Premium 43

Tribune bij aanleg Dafne Schippersbrug

Brugliefhebbers opgelet: komende weken gaat de Dafne Schippersbrug  – over het Amsterdam-Rijnkanaal en tussen het oude Utrecht en nieuwbouwwijk Leidsche Rijn  – echt vorm krijgen. Tijdens de invaaroperatie van enkele brugdelen wordt er aan de Oog in Al zijde zelfs een tribune geplaatst, laat een woordvoerder van de gemeente Utrecht weten. Dat gebeurt in het weekeinde van 8 en 9 oktober. Zo kunnen omwonenden en belangstellenden de vorderingen van de nieuwe fietsbrug met eigen ogen aanschouwen.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Aanleggen fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal thv Victor Hugoplantsoen, Lessinglaan, Everard Meijsterlaan en Kanaalweg. De brug gaat de Daphne Schippersbrug heten.Het project wordt gelijktijdig gerealiseerd met de nieuwbouw van de school.

UTRECHT | Uitvoering | € 50.000.000 - € 200.000.000

De eerste brugdelen worden zaterdagavond 8 oktober vanaf 22.00 uur op hun plek gehesen. Een expert is aanwezig om het spektakelstuk toe te lichten. Voor het invaren van de brugdelen is volledige stremming van het kanaal noodzakelijk.

De Dafne Schippersbrug moet zorgen voor een nieuwe, snelle fietsverbinding tussen het centrum van Utrecht en Leidsche Rijn. Strabag is aangetrokken als aannemer; Uytenhaak, NEXT architects, B+B, Arup, Pieters Bouwtechniek, DWA en Vitruvius Bouwkostenadvies hebben de brug gezamenlijk ontworpen. Het brugdek is slechts 30 centimeter dik, overspant 110 meter en wordt opgehangen aan tuien. De brug is volgens de betrokken architecten extra slank uitgevoerd om beleving, duurzaamheid en economie te optimaliseren.

De brug landt aan de ene kant met haar fietspad op het dak van openbare basisschool Oog in Al. Deze school is in mei al in gebruik genomen. De aangrenzende fietsroute door de Everard Meijsterlaan is intussen aangelegd. 

Prijsvraag

Voor de naam van de fietsbrug had de gemeente Utrecht in 2015 een prijsvraag uitgeschreven. De helft van de bijna 4000 stemmen werd uitgebracht op de Dafne Schippersbrug, maakte de wethouder afgelopen december bekend. Dafne Schippers – een van de snelste vrouwen ter wereld –  is opgegroeid in Oog in Al, haar ouders wonen er nog. Tijdens de Olympische Spelen in Rio won de 24-jarige atlete zilver op de 200 meter sprint. Het is overigens niet bekend of Dafne Schippers in het weekeinde van 8 en 9 oktober zelf plaats gaat nemen op de tribune …

Als alles volgens planning verloopt, is ‘haar’ brug eind 2016 klaar.Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Ramingsgroep: Meer dan 12,5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel