bouwbericht

Dromen over herbouw markante molen Delden

bouwbreed 53

Dromen over herbouw markante molen Delden

De 71-jarige Derk Rouwhorst heeft een droom: herbouw van de Eschmolen in Delden, een wind-korenmolen die in 1959 is afgebrand. Rouwhorst woonde er vroeger praktisch naast. ,,Ik heb in de loop der jaren veel spullen verzameld van de molen, zoals onderdelen en foto’s. Het was een prachtige, beeldbepalende molen. Een molen is sowieso een van de mooiste dingen in het Nederlandse landschap. Het maakt emoties los, ook bij mij.’’

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Plannen voor de herbouw van de Eschmolen aan het einde van de Molenstraat.Onderhoud van de molen zal door de Stichting Twickel worden verzorgd.

DELDEN | € 1.000.000 - € 2.000.000

In 2009 heeft Rouwhorst een dialezing gegeven over deze markante molen, ter gelegenheid van zijn 50-jarige afwezigheid. Er kwamen 170 mensen op af. ,,De reacties waren heel positief, de eerste ideeën voor herbouw zijn toen geopperd’’, aldus Rouwhorst. Niet lang daarna ontstond een werkgroep om de kansen en mogelijkheden voor herbouw te bespreken. Deze werkgroep is later overgegaan in de Stichting Herbouw Eschmolen, met Rouwhorst als voorzitter. Op basis van oude foto’s en prenten zijn nieuwe bouwtekeningen gemaakt. 

De achtkantige Eschmolen – een zogenaamde grondzeiler –  is in 1734 gebouwd in opdracht van Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam, Heer van Twickel. De kosten destijds: 1300 gulden, omgerekend zo’n 600 euro. De tijden zijn veranderd: herbouw zou een kleine twee miljoen euro gaan kosten. Toch denkt Rouwhorst dat het gaat lukken. ,,Het gaat om heel veel geld, maar we hebben de tijd. Het is een goed doordacht plan. De stichting heeft intussen meer dan 500 vrienden die jaarlijks doneren, veel Deldenaren zijn enthousiast. Nu is het zaak om de politiek ook in onze plannen mee te krijgen.’’

Door elektrificatie werd de molen overbodig

De molen heeft altijd gestaan op de Deldeneres, anno 2016 onderdeel van het 6500 hectare grote landgoed Twickel. De laatste molenaar hield er in 1914 mee op. Rouwhorst: ,,Door elektrificatie werd deze molen overbodig: er kon immers gemalen worden zonder wind.’’ Tijdens een storm in 1934 waarden de wieken er af. De molen verpauperde en brandde in 1959 uiteindelijk af, vermoedelijk door baldadigheid. Daarmee verloor de streek een van de mooiste en oudste industriële gebouwen van Delden en Twickel, stelt de stichting Eschmolen Delden. Twickel staat volgens Rouwhorst volledig achter de plannen voor herbouw.

Het is de bedoeling dat de nieuwe Eschmolen weer graan gaat malen. Op de begane grond komen een kleine horecagelegenheid en een winkel met onder meer streekproducten. Ook komt er een permanente tentoonstelling over duurzame energie. De molen biedt bovendien ruimte voor vergaderingen. Rouwhorst: ,,Ik weet natuurlijk niet precies wanneer de molen herbouwd gaat worden, dus daar kan ik ook geen uitspraken over doen. Als de molen er maar komt. Het landschap wordt weer compleet gemaakt, verder zal een flinke impuls geven aan het toerisme in deze regio.’’Plaats: Delden
Opdrachtgever: Stichting Eschmolen Delden (www.eschmolendelden.nl)
Ramingsgroep: 1.9 miljoen eurReageer op dit artikel