bouwbericht

Nieuw leven voor voormalige brouwerij Breda

bouwbreed 1572

Nieuw leven voor voormalige brouwerij Breda

Hij is 102 meter lang, 27 meter diep, (deels) 34 meter hoog en is een van de meest markante panden van Breda: de voormalige Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers, tegenwoordig kortweg Het Brouwhuis genoemd. Eind 2003 werd er voor het laatst bier gebrouwen, zegt Arthur Teuwen van TTRR, mede-eigenaar van het pand. Beroemde biermerken als Breda Bier, Oranjeboom en Skol zijn in dit Bredase pand gebrouwen.

Wonen

Verbouwen / restaureren voormalig brouwhuis tot een woonwerkcomplex met 5 woningen / horeca 'Beers & Barrels' / kantoren / kinderdagverblijf / fietsenstalling in kelder a.d. Ceresstraat. Project "Het Brouwhuis", onderdeel van "De Drie Hoefijzers". Project is gefaseerd uitgevoerd.

BREDA | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 10.000.000

 Na de sluiting is het gebouw grotendeels ontmanteld en heeft het een aantal jaren leeggestaan. TTRR, belegger en ontwikkelaar in historisch onroerend goed, heeft Het Brouwhuis in 2011 gekocht. Het wordt geschikt gemaakt om er te werken, te wonen en te recreëren. 

Het Brouwhuis ligt aan de Ceresstraat, vlakbij het historisch centrum van Breda. Architectenbureau HMV (Haverman van den Meiracker Vermeulen) is verantwoordelijk voor het ontwerp van de herontwikkeling. 

Het pand bestaat uit zeven verschillende delen, zoals het ketelhuis (met plafond van negen meter hoog), de brouwzaal met koperen ketels, de machinekamer, de compressorruimte, de moutzolder en een lange, historische gang. 

De transformatie van Het Brouwhuis is momenteel in volle gang: een groot gedeelte van de kantoorruimtes is intussen in gebruik genomen. Het horecagedeelte is onlangs casco opgeleverd, dus bijna klaar; TTRR is in gesprek met een ondernemer die hier wil beginnen. 

Ook worden er dertien appartementen gerealiseerd, waarvan vijf maisonnettes. De industriële ‘look’ blijft overeind, zegt Teuwen. Het geglazuurde metsel- en tegelwerk, de monumentale en decoratieve vloeren, de stalen dakspanten, het glas-in-lood, de ornamenten en de gietijzeren pilaren en stalen trappen zijn (en worden) hersteld. 

Het pand wordt volgens Teuwen op het hoogst denkbare niveau opgeleverd, met luxe toiletgroepen, strak stucwerk, fraaie lichtarmaturen, energiezuinige klimaatinstallatie met terugwinning van warmte en dubbele beglazing.  
Het Oude Bouwhuis – het oudste gedeelte van het pand uit 1887 – is inmiddels in volle glorie hersteld: het is in gebruik als kantoor van een reisorganisatie.Plaats: Breda
Opdrachtgever: TTRRReageer op dit artikel