bouwbericht

Nieuwe P + R voor Groningen

bouwbreed Premium 82

Nieuwe P + R voor Groningen

Bij de Groningse wijk Reitdiep komt een nieuwe Park + Ride voorziening: P + R Reitdiep. Deze parkeervoorziening gaat plek bieden aan 300 auto’s. Het terrein wordt aangelegd langs de Friesestraatweg (de N355), aan de noordwestzijde van de stad. ‘Dit nieuwe terrein levert een bijdrage aan het verminderen van de verkeersdruk en is een goed alternatief voor parkeren in de Groningse binnenstad’, zegt projectleider Sikko Postma van de gemeente Groningen. Koninklijke Oosterhof Holman uit Grijpskerk heeft de aanbesteding gegund gekregen.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Aanleggen P+R tbv 300 auto's langs de Friesestraatweg, de N355, van Groningen naar Zuidhorn thv de wijk Reitdiep.Op de P+R komen digitale panelen met actuele reisinformatie, een overdekte wachtruimte, fietsenstalling en toiletten. Op het dak komen 1700 zonnepanelen. Zie voor meer info de link naar een Cobouw-artikel.

GRONINGEN | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

Groningen heeft aan de noordwestzijde van de stad al een P+R-terrein bij Zernike, met plek voor honderd auto’s. Postma: ‘P + R Zernike zit echter niet op een logische plek, bovendien is het niet goed zichtbaar vanaf de weg. P + R Reitdiep komt langs een belangrijke aanrijroute, dus wel op een logische plek.’

OV verbinding

Ook komt hier een Hoogwaardig Openbaar Vervoer verbinding met de stad. Bovendien wordt de nieuwe P + R aangesloten op het fietsnetwerk. Parkeren is gratis, voor een buskaartje naar de stad moet een bescheiden bedrag worden betaald. Postma verwacht dat met name forenzen gebruik gaan maken van de voorziening. ‘Verder mikken we op mensen van buiten die op zaterdag de stad willen bezoeken.’

Het P + R-terrein krijgt een zogenaamde droogloop: automobilisten die hun auto hebben geparkeerd en naar de bushalte lopen, blijven tijdens een regenbui droog. Op het dak van de droogloop en naast de P + R komen circa 1700 zonnepanelen. Het terrein wordt verder uitgerust met digitale panelen met actuele informatie over de bustijden, een overdekte wachtruimte, fietsenstallingen en toiletten. Dankzij informatiepanelen langs de N355 kunnen automobilisten zien of er nog vrije parkeerplekken zijn.

Volgens Postma begint de aannemer vlak na de zomervakantie met de bouwwerkzaamheden. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste automobilisten rond de kerst hun auto kwijt op de nieuwe parkeervoorziening.

Megaproject

De aanleg van P + R Reitdiep loopt vooruit op de Aanpak Ring Zuid, een megaproject dat tussen 2016 en 2020 gerealiseerd wordt. Dit plan, waarbij de zuidelijke ringweg wordt omgebouwd, zorgt er voor dat het verkeer vlotter doorstroomt en dat alle bestemmingen in de stad beter bereikbaar worden. De weg wordt beter ingepast in de omgeving en krijgt een veiliger inrichting. De zuidelijke ringweg – van Hoogkerk naar Euvelgunne – is twaalf kilometer lang en loopt dwars door de stad. Dit plan is hard nodig om de toenemende verkeersdrukte op te vangen. Met name in de spits ontstaan opstoppingen.Plaats: Groningen
Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel