bouwbericht

Nieuw zorghotel bij De Zwanenhof Zenderen

bouwbreed 246

Nieuw zorghotel bij De Zwanenhof Zenderen

Op het terrein van De Zwanenhof in Zenderen – een voormalig retraitehuis waar tegenwoordig trainingen, cursussen en workshops worden gegeven – verrijst binnenkort een energieneutraal zorghotel. Zenderen ligt in de Overijsselse gemeente Borne. Het hotel, ontworpen door IAA Architecten uit Enschede, krijgt een ronde vorm en telt twee verdiepingen.

Aannemersbedrijf Bramer uit Vriezenveen is aangetrokken als hoofdaannemer. Het gebouw krijgt een sedum-dak met zonnepanelen, de gevels bestaan voornamelijk uit glas. Ook wordt veel gebruik gemaakt van hout. Het ontwerp is volgens de architect ‘helemaal op de omgeving geïnspireerd’. De Zwanenhof heeft de ambitie om het BREEAM keurmerk Excellent te behalen.

In het zorghotel komen zestig comfortabele en moderne kamers. De doelgroep is divers, zegt directeur Joke Mijdam van De Zwanenhof. “Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zijn ontslagen uit het ziekenhuis, maar bij ons kunnen revalideren. Denk aan iemand die een operatie aan de knie heeft ondergaan of een heup heeft gebroken. Ook richten we ons op sporters die moeten herstellen van een blessure. We gaan nauw samenwerken met orthopedisch chirurgen uit de regio. Verder willen we een plek bieden aan mantelzorgers en hun partner, die in een hotelachtige omgeving samen even helemaal tot rust kunnen komen.”

Het zorghotel bestaat onder meer uit een zwembad met beweegbare bodem, een sportzaal, wellness-faciliteiten, behandelkamers, een fitnessruimte en een restaurant met terras.

De Zwanenhof is als Retraitehuis St. Jozef in 1927 gebouwd door de paters Redemptoristen, op een terrein van 9,5 hectare. Het is een gebouw in kloosterstijl, omgeven door een kloostertuin met kerkhof en Mariakapel. De Zwanenhof heeft al een zorghotelfunctie, zegt Mijdam. “Wij gebruiken hier één vleugel voor, maar de belangstelling groeit. We willen nu een apart gebouw.” Dit zorghotel wordt door de meeste zorgverzekeraars erkend.

Mijdam had haar oog aanvankelijk laten vallen op een voormalig asielzoekerscentrum aan de overkant van de weg. Dit AZC was enkele jaren geleden gesloten, maar het COA heeft het pand toch weer in gebruik genomen als AZC.

Mijdam verwacht dat vlak na de zomervakantie kan worden begonnen met de bouw van het nieuwe zorghotel. De oplevering staat gepland in 2017.Plaats: Zenderen
Opdrachtgever: De Zwanenhof
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel