bouwbericht

Wonen en werken in Watertoren Leerdam

bouwbreed 263

Wonen en werken in Watertoren Leerdam

De Watertoren nabij Oud Schaik in Leerdam krijgt een nieuwe functie: werken en wonen. Van Daalen Projectontwikkeling, die de toren in 2012 kocht, heeft de plannen onlangs aan de bevolking gepresenteerd. De ontwikkelaar uit Gorinchem wilde het beeldbepalende bouwwerk aanvankelijk transformeren tot hotel, maar omwonenden boden weerstand omdat ze bang waren hun privacy kwijt te raken. Vervolgens heeft Van Daalen besloten om – in nauwe samenwerking met buurtbewoners – nieuwe, wel haalbare plannen te maken. “In het recente verleden is wel eens gesproken over sloop, maar ons uitgangspunt is altijd geweest de toren te behouden”, zegt Chris van Wijk, mede-eigenaar van Van Daalen.

Het resultaat is een watertoren met bovenin twee of drie appartementen en daaronder acht verschillende kantoorruimtes. Ook op de twee overgebleven reinwaterkelders – een ronde en een rechthoekige – komen woningen. Een reinwaterkelder is een reservoir waarin gezuiverd water wordt opgeslagen. Die voorraad kan de pieken in de vraag naar water opvangen. De kelders zijn 3,5 meter diep en liggen vlak naast de watertoren. In en op de ronde kelder komt één ronde woning. In en op de rechthoekige kelder – 15 bij 30 vierkante meter – komen vier woningen. Het bureau Brand BBA Architecten heeft de kelderwoningen ontworpen; architectenbureau Loor en Verkuil is verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp van de watertoren.

Van Daalen kan binnenkort met de aanvraag van de benodigde vergunningen beginnen, zegt Chris van Wijk. “Ik verwacht dat de gemeenteraad akkoord gaat met de nieuwe uitgangspunten van de transformatie. Het zou mooi zijn als we volgend jaar rond deze tijd met de verbouwing kunnen beginnen.”

De Watertoren, ontworpen door architect A. Visser, dateert van 1929. Het bouwwerk, sinds 2009 niet meer in gebruik, is ruim 50 meter hoog en telt verschillende verdiepingen. Van Wijk: “Constructief zit de toren goed in elkaar.” Bovenin de toren bevindt zich nog een betonnen holbodemreservoir met een inhoud van 500 kubieke meter. “Dat vat laten we zitten, als een soort herinnering aan het verleden.”

Van Wijk noemt de Watertoren een indrukwekkend gebouw, een icoon van Leerdam. “Voor een bouwtechnicus als ik is zo’n project kicken. Het zijn de krenten in pap.”Plaats: Leerdam
Opdrachtgever: Van Daalen Projectontwikkeling
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel