bouwbericht

Wonen en werken in Grijze Silo Deventer

bouwbreed 370

Wonen en werken in Grijze Silo Deventer

De Grijze Silo, een van de meest markante gebouwen in het Deventer Havenkwartier, krijgt een nieuwe bestemming: wonen en werken. Twee particulieren, Anjo van den Brink en Jose van de Griendt, gaan bovenin het 51 meter hoge bouwwerk wonen, terwijl de begane grond de nieuwe plek wordt van Studio Groen+Schild, een bureau voor architectuur en interieurarchitectuur.

Bedrijven en logistiek

Herontwikkelen Grijze Silo Havenkwartier tot een woning, werkruimte en atelier met publieke functie aan de Zuiderzeestraat.Industrieel erfgoed

DEVENTER | Ontwerp | € 500.000 - € 1.000.000

De Grijze Silo is in 1961 gebouwd, in opdracht van de Coöperatieve Op- en overslag Deventer en omstreken (CODO). Het pand ontstond na drie weken onafgebroken betonstorten in een houten glijbekisting. CODO was op dat moment al eigenaar van de Zwart Silo, waarin onder meer doperwten en bonen werden opgeslagen. In de Grijze Silo werden mais, graan, tapioca en lupine opgeslagen. Door productiedaling besloot CDL, de opvolger van CODO, beide silo’s in 2000 te sluiten. In de Zware Silo zit nu Fooddock Deventer, waar mensen kunnen eten en drinken.

De Grijze Silo is volgens Ellen Schild van Studio Groen+Schild een karakteristiek baken in Deventer, met een hoge, cultuurhistorische waarde. ,,Of je nu in of net buiten de stad bent, door de hoogte is die silo is een prachtig oriëntatiepunt, een icoon van Deventer.’’

Bovenin de silo wordt momenteel de woning gerealiseerd; binnenkort wordt gestart met de verbouwing van de begane grond, inclusief een insteekverdieping met uitbouw. De ruimte tussen het plafond van de studio en de vloer van de woning blijft zoals hij is: in die ruimte bevinden zich 32 karen in acht schachten die vroeger werden gebruikt voor de opslag van maïs en graan, aldus Schild. ,,De trechtermonden blijven straks zichtbaar in ons plafond.’’

De ambitie is om de transformatie zo duurzaam mogelijk te doen, aldus Schild. ,,We gaan bijvoorbeeld onderzoeken of we de karen kunnen gebruiken voor koude/warmte opslag van ventilatielucht.’’

Het is de bedoeling dat een deel van de begane grond ook gebruikt gaat worden voor onder meer lezingen en exposities.

De Grijze Silo ligt in het Havenkwartier, dat bijna honderd jaar geleden is gerealiseerd. De gemeente Deventer wilde aanvankelijk alle industriële gebouwen in het Havengebied slopen ten behoeve van ‘een hoogstedelijk woongebied met woontoren en urban villa’s’, maar die plannen gingen uiteindelijk niet door. Het Havenkwartier werd in 2005 aangewezen als informele werk- en experimenteerplek voor kunstenaars en andere creatieve ondernemers. Intussen zitten er zo’n tachtig ondernemers in het gebied, bovendien werden panden aangekocht en verbouwd. Het Havenkwartier geldt anno 2016 als een creatieve en culturele hotspot en wordt beschouwd als de meest dynamische plek in Deventer en omstreken.Plaats: Deventer
Opdrachtgever: Anjo van den Brink en Jose van de Griendt
Ramingsgroep: Raming nog niet bekend 

Reageer op dit artikel