bouwbericht

Ex-gemeentehuis Rijnsaterwoude wordt nieuw dorpshart

bouwbreed 240

Ex-gemeentehuis Rijnsaterwoude wordt nieuw dorpshart

Het voormalige gemeentehuis van Rijnsaterwoude (Zuid-Holland) krijgt, samen met de ernaast gelegen gemeentewerf, een nieuwe bestemming. De Ware Jacob, zoals het plan wordt genoemd, moet hét dorpshart van Rijnsaterwoude worden.

Gezondheidszorg

Herontwikkelen voormalig gemeentehuis tot o.a. school (verdere invulling nog niet duidelijk) a.d. Herenweg. Wegens omvang project volgt er een aanbesteding. Eerdere plannen van Vink Bouw / Nedom / Joost Vorstenbosch / Harvey Otten (project 'De Ware Jacob') zijn niet meer zeker.

RIJNSATERWOUDE | Initiatief | € 2.000.000 - € 5.000.000

De gemeente Kaag en Braassem, waar Rijnsaterwoude onder valt, heeft door middel van een marktconsultatie gekeken naar de mogelijkheden voor herontwikkeling. Drie partijen hebben hun plannen uit de doeken gedaan, in het bijzijn van onder meer ambtenaren en het Dorpslab, een club van achttien betrokken dorpsbewoners.

Het plan van ontwikkelaar Nedom & Vink Bouw kreeg de meeste handen op elkaar, zowel bij de dorpsbewoners als bij de ambtenaren. “De gemeente heeft daarom besloten om met deze partij verder in gesprek te gaan”, zegt projectleider Frank van Haastregt van de gemeente Kaag en Braassem. Saillant detail: Vink Bouw heeft het pand in 1997 zelf gebouwd.

Nedom & Vink Bouw wil het voormalige gemeenteraadhuis transformeren tot dorpshart, met plek voor basisschool de Kinderarcke, kinderopvang en peuterspeelzaal, een gymzaal, een buurtsupermarkt met koffiecorner en een praktijkruimte voor een huisarts en een fysiotherapeut. Ook komen er vier betaalbare appartementen en twee penthouses, als het aan de ontwikkelaar ligt. De zes woningen komen op de eerste en tweede etage. Het parkeerterrein aan de voorkant blijft gehandhaafd, het parkeerterrein aan de achterkant wordt grotendeels schoolplein.

Op het terrein van de voormalige gemeentewerf worden circa vijftien grondgebonden woningen gebouwd. Verder biedt het terrein ruimte aan vier vrije kavels.

Het ex-gemeentehuis verkeert nog in goede staat. Met een aantal bouwkundige ingrepen denkt Vink Bouw dat het mogelijk is om de plannen te realiseren. Het is de bedoeling dat in 2017 kan worden begonnen met de transformatie van het gemeentehuis; de bouw van de grondgebonden woningen volgt een jaar later.

Rijnsaterwoude was tot 1991 een zelfstandige gemeente. Daarna werd het dorp de hoofdplaats van de gemeente Jacobswoude. De gemeente Jacobswoude is in 2009 gefuseerd met Alkemade tot de nieuwe gemeente Kaag en Braassem.Plaats: Rijnsaterwoude
Opdrachtgever: Gemeente Kaag en Braassem
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel