bouwbericht

Drenthe zoekt nieuwe functie voormalige Rijksluchtvaartschool

bouwbreed 59

Drenthe zoekt nieuwe functie voormalige Rijksluchtvaartschool

De gebouwen van de voormalige Rijksluchtvaartschool bij Groningen Airport Eelde zijn sinds kort in handen van de provincie Drenthe. De Rijksluchtvaartschool (RLS) aan de Burgermeester J.G. Legroweg in Eelde, die in 1991 de deuren sloot, is een beschermd provinciaal monument.

Bedrijven en logistiek

Herontwikkelen voormalige monumentale Rijksluchtvaartschool tot bedrijfsruimten voor kunstenaars en jonge ondernemers aan de Burg. J.G. Legroweg 43. Aannemer bekend bij Boei

EELDE | Opgeleverd | € 1.000.000 - € 2.000.000

De provincie kiest voor behoud en herbestemming, maar weet nog niet precies welke functie of functies in het gebouwencomplex komen. Om de herbestemmingsopgave succesvol te laten verlopen is BOEi ingeschakeld, een ontwikkelingsmaatschappij in restauratie en herbestemming. Er wordt gedacht aan creatieve industrie, aldus een woordvoerder van de provincie.

Er is haast geboden met het aanpassen van het complex. Het is namelijk een van de locaties van Kunst Biënnale Into Nature, een kunstexpeditie langs een aantal kunstinstellingen door het Drentse landschap die op 2 juli begint. 

De voormalige Rijksluchtvaartschool (RLS), jarenlang de officiële vakopleiding voor verkeersvliegers in Nederland, is in 1957 door prins Bernhard geopend. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met verschillende bijgebouwen die in een cirkel staan om een vijver. In het hoofdgebouw bevonden zich onder meer de recreatie- en eetzaal en de keuken. Het was de ontmoetingsplaats voor piloten in opleiding. In de bijgebouwen werd geslapen (internaat), gesport en les gegeven. De KLM nam de luchtvaartschool in 1991 voor een gulden over van het Rijk. KLM bouwde er een nieuwe school naast: KLM Luchtvaart School, tegenwoordig KLM Flight Academy.

De gebouwen van de RLS maken een verpauperde indruk, maar staan nog steeds in de originele staat. Architect van het complex is Pierre Cuypers junior. Hij ontwierp het samen met collega F.P. Glastra van Loon en kunstenaar Bart van der Leck. Van der Leck voorzag het complex – zowel de binnen- als buitenzijde – van kleurvlakken (rood, geel en blauw). Hij was een van de oprichters van De Stijl, een invloedrijke, Nederlandse kunstbeweging. De panden staan al bijna vijftien jaar grotendeels leeg. Alleen de voormalige sporthal is omgebouwd tot kantoor, verder wordt een klein deel van het complex gebruikt als opslagruimte.

Nieuwe invulling van een leegstaand gebouwd cultureel erfgoed is hard nodig, aldus gedeputeerde Henk Jumelet. Hij is dan ook blij met de herbestemming van de voormalige luchtvaartschool. “Het is een mooi voorbeeld van hoe de provincie Drenthe inhoud geeft aan haar collegeprogramma “Dynamisch Drenthe”.Plaats: Eelde
Opdrachtgever: provincie Drenthe
Ramingsgroep: raming nog niet bekend 

Reageer op dit artikel