blog

Incident?

bouwbreed 598

Als je op zondagmiddag naar het stadion gaat om je favoriete voetbalclub aan te moedigen, ga je ervan uit dat het bouwwerk waar je een kleine twee uur vertoeft, volkomen veilig is. Dat de constructie dusdanig stevig en betrouwbaar is dat je weer heel thuiskomt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het theater, de supermarkt, de parkeergarage, woning of welk gebouw dan ook.

Incident?

In Nederland zit dat gelukkig wel snor. We hebben strenge bouwregels, er is kwalitatief goed toezicht en onze bouwers bouwen als de besten. Toch? Of misschien toch niet?

De uitkomsten van het onderzoek naar de instorting van een deel van het dak van het AZ-stadion geven op zijn minst aanleiding om vraagtekens te plaatsen bij de manier waarop wij hier bouwen. Want laten we eerlijk zijn: de conclusies die HaskoningDHV trekt, zijn ronduit ontluisterend. Een ondeugdelijk ontwerp, fouten tijdens de uitvoering; ik vind het nog al wat. Duizenden supporters hebben jaren onder een dak gezeten dat al verzwakt was door een eerdere storm.

Is de instorting in Alkmaar een incident? Zo langzamerhand begin ik daar aan te twijfelen. Want voor AZ hadden we een parkeergarage in Wormerveer en een parkeergarage in Eindhoven. En ook in Enschede ging het niet zo heel lang geleden mis met een stadion.

Ik weet, het zijn allemaal andere incidenten, met allemaal andere oorzaken, maar ze roepen in ieder geval de vraag op of er wel veilig genoeg wordt gebouwd in Nederland. Staan er in ons land nog meer bouwwerken waarvan de constructie, om welke reden dan ook, niet deugt?

Cobouw wil daar – uiteraard – achter komen en start daarom een diepgravend onderzoek. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken. Helpt u mee?


Joost Zwaga, hoofdredacteur a.i. Cobouw

Reageer op dit artikel