blog

Pielen & Klooien

bouwbreed 1033

Pielen & Klooien

Ik behoor tot de zogenaamde ‘piel & klooi’ generatie. Dat wil zeggen als iets het niet doet ben ik in staat om met gezond verstand het probleem op te lossen. Geheel ontstaan in een tijdsperk dat we telefoonnummers nog opzochten er in de vakantie 30 kaarten werden verstuurd. Inmiddels heeft het internet het ‘pielen en klooien’ overgenomen. Mijn kinderen raadplegen bij een discussie nog sneller ‘Google’ voordat ik over een tegenargumentatie heb nagedacht.

Deze zomer gingen we op vakantie naar onze caravan in Cambrils-Spanje. Onderweg naar het vliegveld werd duidelijk dat de meeste van de kids meer bagage hadden ingepakt dan de gemaximaliseerde 8kg. Dus in het busje snel online extra ruimbagage bijgeboekt. We hadden nog precies 15 minuten om op het vliegveld een extra koffer te kopen, over te pakken en deze in te checken. De lange rij voor de balie deed ons de nek om.

Het werd een derde optie. Het hele gezelschap ging met zijn zessen naar Spanje en ik bleef achter met de twee koffers. Na een overnachting kwam ik via een tussenstop in Hamburg alsnog in Barcelona aan. Daar was de reservering van de huurauto automatisch gecanceld. En moest ik online een nieuwe boeken.  Het bovenstaande is overigens de korte versie van de avonturen van deze heenreis en ik bespaar u nog het verlies van de laptop, de discussies met de servicemedewerkers en de onbereikbaarheid van de helpdesks.

Tussen al het wachten moest ik denken aan de enorme renovatieopgave waar we de komende jaren voor staan. Alles volgens spelregels en systemen die soms een halve eeuw oud zijn. Bestaande processen waarvan iedereen roept dat die moeten gaan veranderen, omdat we anders nooit tot kwalitatieve en betaalbare oplossingen komen. De hamvraag is of automatisering, robotisering en artificial intelligence hierbij de heilige graal zijn? Of zijn het tot de bouwsector toetredende nieuwe innoverende systemen gecombineerd door gebruik te maken van gezond verstand en af en toe te ‘pielen & te klooien’? Ik geloof in dat laatste.


Peter Linders
Partner van het Platform Kwartiermakers in de Bouw en lid van het opschalingsteam Uptempo

Reageer op dit artikel