blog

Gratis wonen

bouwbreed 601

Dat klinkt als te mooi om waar te zijn, zeker nu de kokende woningmarkt nauwelijks meer in bedwang te krijgen lijkt, het leger daklozen groeit en wonen voor een steeds grotere groep onbetaalbaar wordt.

Gratis wonen

Toch moest ik eraan denken toen ik ergens deze zomer het bericht las dat je in Denemarken een hypotheek kan krijgen waarbij je elke maand geld toe krijgt. Voor tien jaar vast ‘betaal’ je een rente van -0,5%.

Dus stel dat je een huis koopt van ongeveer 3 ton en je financiert ook de verduurzaming, verbouwing en kosten koper mee voor totaalbedrag van 4 ton, dan kan je 10 jaar lang elk jaar een bedrag van 2000 euro tegemoet zien. Daarmee woon je nog lang niet gratis, maar ’t is toch een stuk aantrekkelijker dan elk jaar 4 tot 8 duizend euro aan rente te moeten betalen. Of, om nog maar eens iets anders te noemen, een maandelijkse huur van 1500 euro of veel meer.

Het is de omgekeerde wereld. Hoe meer geld de geldnemer leent, hoe hoger de vergoeding. Niet aan de geldgever die de dienst levert, maar aan de geldnemer die de dienst afneemt. Alsof je boodschappen doet bij de supermarkt en bij het afrekenen aan de kassa nog een briefje van 5 euro mee krijgt in plaats van te moeten betalen. ‘Ja, deze week is het geld in de bonus’, zo hoor je de kassière zeggen. Met zo’n boodschap heb je al snel de neiging om ’s middags nog maar een keer in te slaan.

Ik begrijp dat het kabinet inmiddels ook van de aanbieding op de hoogte is en overweegt om flink bij te gaan lenen nu het geld gratis is. Met dat geld zouden dan investeringen gedaan kunnen worden die de economie toekomstbestendig maken. Dat lijkt een logische gedachte, maar toch is veel meer geld niet de oplossing voor al onze problemen. Helaas koop je met gratis geld geen rust op de woningmarkt, geen betaalbare oplossingen voor de woningnood en al helemaal geen tempo in de woningbouw.

Het gratis geld zal eerder een prijsopdrijvend effect op de woningmarkt hebben. Ook nieuwe infrastructuur zal niet tegen de beste prijs worden gerealiseerd als het geld in grote hoeveelheden door de straten klotst. Gratis geld is als een niet te stoppen stortbui. De overvloedige regen lijkt aantrekkelijk na een periode van droogte, maar voor je het weet zorgt zo’n bui voor wateroverlast. Of erger nog: er ontstaan enorme water- en modderstromen die alles wat je lief en dierbaar is meesleuren en vernietigen.

Nog even terug naar de Deense bank. Als die ook in Nederland woningen wil financieren kan het nog wel eens druk worden aan het Deense loket. Ik ben wel benieuwd wie er dan nog fan blijft van de hypotheekrenteaftrek die dan ineens een hypotheekrentebelasting blijkt te zijn.


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam 

Reageer op dit artikel