blog

Groenprofessionals?

bouwbreed 737

Hoe noemen die mannen zich eigenlijk die dagelijks het groen van anderen onderhouden? Zijn dat tuinonderhoudsbedrijven? Hoveniers? Groene infrabedrijven? Of zoals een van de brancheverenigingen de doelgroep aanspreekt ‘groenprofessionals’?

Groenprofessionals?

Het is sowieso een wat ongrijpbare sector. Grondwerkers en stratenmakers die ook het groen doen. En omgekeerd. Bedrijven die alles doen, van ontwerp tot onderhoud. Met zogenaamde erkenning en garanties. Tot bedrijven die vooral recht toe recht aan maaien. Van regionale bedrijfjes geleid door een tuinarchitect tot landelijk opererende bedrijven die onderdeel zijn van grote bouwconcerns.

Een deel van die zogenaamde professionals is volgens mij volstrekt vakonbekwaam en doen Jacobse en Van Es (‘ff de tuin winterklaar maken”) dagelijks eer aan. ’s Ochtends tijdens mijn hardlooprondje rijden de groene busjes met aanhangwagentjes mijn duindorp binnen. Ze brengen tuinaarde aan op het zand, leggen grasmatten aan in het duin en planten bij voorkeur allerhande uitheemse planten, die ook in de winter groen blijven. Ze kunnen een wilde duintuin omtoveren in een zwart stenen terras met een rand kunstgras afgemaakt met een hegje, dat niet misstaat op een woonerf uit de jaren ‘70.

Uiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor de aanslag op de biodiversiteit door zonder na te denken bermen te maaien, oorspronkelijke beplanting gedachteloos te rooien en van alles en nog wat te ‘bestrijden’ met chemische middelen of een brander. Zo maak je als mier nog eens wat mee.

Plagen (zoals die van de processierups) zijn volgens deskundigen een direct effect van die vakonbekwame aanslagen op de biodiversiteit. Tegelijkertijd zijn ze een nieuwe bron van inkomsten voor de groenprofessionals. Zo houdt een systeem zichzelf in stand.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel