blog

Soebatter

bouwbreed 645

Je zult toch zijn ingehuurd om te soebatten, dacht ik toen ik Maxime op de radio hoorde bedelen om minder risico’s en meer opbrengsten.

Soebatter

Eerst maken sommige (belangrijke) leden er een zooitje van door te laag in te schrijven, risico’s niet goed in te schatten of gewoon te gokken op een goede afloop. Daarna mag jij vertellen dat er sprake is van een wanverhouding tussen risico’s en opbrengsten.

Bij dat soebatten hoort het frame dat het de schuld is van de overheid (als opdrachtgever). Hullie schrapen met satanisch plezier het vlees van de botten van die arme ploeterende aannemers. En op de koop toe geven hullie ook niet thuis als een sluisdeur niet past. Of de prijs van arbeid of materialen stijgt.

Ik zou weleens een tijdje voorzitter willen zijn van de branchevereniging van bouwers. Als eerste zou ik een rondje doen door het land. Samen met grote aannemers die wel geld verdienen. Omdat ze soms nee zeggen tegen een werk. Omdat ze waanzinnig mooie modellen hebben voor het analyseren van risico’s. Omdat ze gewoon weten dat het voor een te laag inschrijvingsbedrag echt niet (uit) kan. Of omdat ze niet zo van gokken houden en niet de stoerste van de klas hoeven te zijn. Maar na dat rondje denk ik dat mijn tijdelijke aanstelling niet verlengd zal worden. Een voorzitter hoort te soebatten, niet zijn leden op te voeden.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel