blog

Fit for the future

bouwbreed 517

Dat was het thema van het jaarlijkse vastgoedevenement Provada. Goed gekozen, juist nu de bomen voor bouw- en vastgoedwereld tot in de hemel lijken te groeien. Juist dan is het goed om even stil te staan en te reflecteren op hoe je ervoor staat.

Fit for the future

Toch blijft Provada vooral de plek om te vieren hoe goed het gaat. Woningen, logistiek, kantoren, er lijkt vrijwel geen segment waar geen behoefte aan meer en betere gebouwen is. Tot mijn verrassing was er ook dit jaar een Transformatieplein. Afgelopen jaar was er sprake van een sterke terugval in aantallen woningen die gerealiseerd werden in bestaande gebouwen. Nog steeds enkele duizenden, maar het is duidelijk: de piek is er af en zoals sommige deskundigen al aangaven: het laaghangend fruit is geplukt.

Toch zijn er, en dat bleek ook wel op het Transformatieplein, voortdurend gebouwen en gebieden die smeken om een nieuwe invulling. Nieuw vormen van wonen en werken, niet meer monofunctioneel maar multifunctioneel. Daarom is het een goede zaak dat dit plein van Vastgoedmarkt zich een vaste plek heeft verworven.

Verschillende architecten hadden hun tanden stukgebeten op allerhande opgaven in Amsterdam, Rotterdam en provincie Overijssel. Van een kantorenstrip naast Hart van Zuid tot een school in een klein dorp. Allemaal gebouwen en gebieden die vragen om aandacht, visie en ingrijpen om ze klaar te maken voor de toekomst.

Een ander thema dat op het Transformatieplein aan bod kwam was ‘verdozing’ van het Nederlandse landschap. Ja, er is een grote logistieke behoefte, maar waarom stoppen we dat weg in van die lelijke en vaak enorme dozen? Het College van Rijksadviseurs is bezig met onderzoek hoe erg het is en wat er aan gedaan kan worden. Rijksadviseur Berno Strootman presenteerde de eerste resultaten. Tevens kwam hij met 6 aanbevelingen om verdere verdozing tegen te gaan.

Ik zou zijn zesde aanbeveling om eisen te stellen aan multifunctionaliteit een beetje willen uitbreiden: Zorg voor betere landschappelijke inpassing. Waarom moet het zo lelijk zijn? Met de juiste beplanting is veel te bereiken. Daar mag een lokale overheid of welstandscommissie best eisen aan stellen. We willen wel graag mooi de toekomst in!


Gerben van Dijk, Voorzitter Herbestemmingsteam

Reageer op dit artikel