blog

Zolderkamertjespolitiek

bouwbreed 728

Enkele weken geleden heb ik een tijdje op zolder gezeten met Sybrand Buma. Samen met zijn collega-Kamerlid Agnes Mulder waren we op bezoek bij de familie Hokcx in Alphen aan den Rijn.

Zolderkamertjespolitiek

Uiteraard waren we niet naar de zolder geklommen om van het uitzicht op het Groene Hart te genieten. We waren daar om naar de warmtepomp te kijken. Eerder op de dag hadden we onze volksvertegenwoordigers al op andere plaatsen laten kennismaken met allerlei facetten van de installatietechniek. En niet zonder resultaat.

In de politiek (en voor het gemak reken ik onze ondernemersorganisatie daar nu maar even bij) wordt veel gepraat, geschreven, getweet en geretweet. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. En dus is het belangrijk dat we ministers, staatssecretarissen, parlementariërs, gedeputeerden, wethouders en gemeenteraadsleden van tijd tot tijd laten zien waar we mee bezig zijn. Het werkbezoek van twee Kamerleden aan onze sector was een prima gelegenheid om de soms ongrijpbare woorden en cijfers te verbinden met tastbare mensen en dingen. Een praktijklokaal vol warmtepompen én ambitieuze leerlingen bijvoorbeeld.

Installatiewerk in Hoofddorp leidt jongeren op en schoolt technici bij op het gebied van duurzame technieken, zoals de warmtepomp. Directeur Ronald Olij vertelde ons dat zijn opleidingsbedrijf nauw samenwerkt met installatiebedrijven en technisch dienstverleners in de omgeving. Op die manier slagen zij er samen in een opleidingsprogramma tot stand te brengen dat vakmensen aflevert waar in het bedrijfsleven behoefte aan is. Met Buma en Mulder keken we rond in het praktijklokaal dat is gerealiseerd dankzij een Green Deal van de sector en de overheid.

We ontmoetten ook andere ondernemers, zoals Joan Remmerswaal van Van Dorp Installaties en Carina Nan van Peereboom Installaties. In de gesprekken met hen kwam duidelijk naar voren dat de energietransitie niet iets is waar we binnenkort misschien eens mee aan de slag moeten. Voor veel ondernemers die lid zijn van Techniek Nederland is de energietransitie al lang begonnen! Verduurzaming speelt inmiddels in vrijwel ieder project een prominente rol. En daarbij zijn onze leden onmisbaar geworden; dat merken we aan het feit dat installatiebedrijven tegenwoordig bijna zonder uitzondering vanaf de ontwerpfase bij projecten betrokken zijn.

Tenslotte belandden we die middag dus op zolder bij de familie Hokcx. Dromerige wereldverbeteraars met grote vergezichten? Welnee. Heel gewone, realistische mensen met oog voor de klimaatproblematiek én voor hun eigen portemonnee. ST/Warmte heeft de warmtepomp geïnstalleerd en directeur Martin Hoekstra bleek uit hetzelfde nuchtere hout gesneden. Hij vertelde dat het wat hem betreft niet nodig is om iedere woning meteen aardgasvrij te maken. Met zonnepanelen en een hybride lucht-waterwarmtepomp maak je een woning als deze héél energiezuinig, zonder enorme investeringen.

Twee Kamerleden een middagje onderdompelen in de installatietechniek betekent natuurlijk niet dat we in Den Haag voortaan alles gedaan krijgen. Maar we creëren wel inzicht in de praktijk. En begrip voor wat ondernemers en consumenten bezighoudt. Of het nu een minister is of een Kamerlid, een staatssecretaris of de wethouder voor energie en duurzaamheid, het heeft écht zin om politici mee te nemen en met eigen ogen te laten zien waar we het over hebben. Zolderkamertjespolitiek in plaats van achterkamertjespolitiek. Ik ben er een groot voorstander van.


Doekle Terpstra, Voorzitter Techniek Nederland

 

Reageer op dit artikel