blog

Waar ligt de bouw wakker van? Nou, van best veel zaken…

bouwbreed 654

Waar ligt de bouw wakker van? Nou, van best veel zaken…

Bijna 500 mensen uit de bouwwereld vulden onze Grote Bouw Enquête in. Dat was best een opgave, want de vragenlijst was lang. We wilden echt alles weten. Maar de uitkomsten zijn er nu. En de antwoorden vallen op. De bouw heeft het moeilijk, zo blijkt. Vaklui zijn niet te vinden en dat leidt tot minder kwaliteit, zeggen de ondervraagden. En dan de opdrachtgevers. Anoniem spuien de bouwers hun gal. De meeste opdrachtgevers snappen er niets van en willen ALTIJD de laagste prijs. Probeer dan maar eens te innoveren, klagen de bouwers.

Oude gewoontes slijten langzaam. Iedereen weet dat we meer moeten samenwerken, maar niemand doet het. Digitalisering is belangrijk, maar in de praktijk doen we er nog te weinig mee. Industrialisatie vinden we ook allemaal heel erg belangrijk. Maar ja, in de praktijk doen we het nog te weinig. En levert het ook nog te weinig op, zo wordt ruiterlijk erkend. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Infra klaagt het hardst en de installateurs en de toeleveranciers het minst.

Gemeentes en provincies remmen de voortgang in woningbouw, zeggen de ondervraagde bouwers

In  de onderzoeksrapportage zien we dat er ook flink afgegeven wordt op de overheid. Gemeentes en provincies remmen de voortgang in woningbouw, zeggen de ondervraagde bouwers.

De overheid is vaker de gebeten hond in dit onderzoek. Amper 10 procent denkt dat het kabinet voldoende doet om de bouw van woningen te bespoedigen. Daar tegenover staat een meerderheidsgroep van 53 procent die dat niet vindt. De provincies en gemeenten worden door respectievelijk 38 procent en 43 procent gewoon als een remmende factor in de bouwproductie beschouwd. De groep die vindt dat de provincie en gemeentes niets te verwijten valt is klein: 14 procent.

De ondervraagde bouwers verklaren overigens wel stoer dat het verbod op bouwen met gas geen enkel probleem is voor hen.

En dan de energietransitie. De overheid doet echt veel te weinig op dit gebied. De ondervraagde bouwers verklaren overigens wel stoer dat het verbod op bouwen met gas geen enkel probleem is voor hen. 58 procent onderschrijft dat. Maar tegelijkertijd zegt slechts 34 procent dat ze de duurzaamheidsdoelstellingen van 2030 zullen halen. En gelooft 29 procent daar niets van.

Is er dan helemaal niets echt positiefs te melden? Ja hoor. Een bouwer meldt heel droog: “Er is voldoende vraag en zolang je doet wat je zegt en zegt wat je doet, tegen een concurrerende prijs, ben je een betrouwbare partner wat zich vertaalt in toenemende afzet.”

Dat is tenminste helder.

Hier staat deel 1 van de Grote Bouw Enquete. 

En hier het tweede deel

 

Reageer op dit artikel