blog

Talentontwikkeling

bouwbreed 596

Ieder van ons wordt geboren met een talent dat je gedurende je leven moet koesteren. Maar behalve het aangeboren talent kun je talent ook ontwikkelen. Talent ben je als je je geld waard bent. Tot dat inzicht kwam ik tijdens de masterclass van de NVB over dit onderwerp. Professor Lidewey van der Sluis maakte in haar lezing duidelijk dat je als organisatie daarvoor een talentbeleid moet voeren.

Talentontwikkeling

Werknemers zijn namelijk talenten, zonder dat zij zich daarvan wellicht bewust zijn. Het is vervolgens aan ons als werkgever ervoor te zorgen dat zij hun talent zoveel mogelijk kunnen inzetten en (door)ontwikkelen. Dit laatste is ook belangrijk om een interessante of aantrekkelijke organisatie te zijn. Zeker in deze tijd waarin het lastig is om personeel te vinden moet je werknemers aan je zien te binden. Daarbij zijn volgens Van der Sluis een drietal elementen van belang. Werkgever en werknemer moeten elkaar letterlijk zien staan. Ze moeten het in elkaar zien zitten en als het ware een klik hebben en er moet wederzijds vertrouwen zijn. Als één van deze drie elementen niet helemaal goed zit, komt er van het ontwikkelen van talent weinig tot niets terecht.

Het is aan ons om in werknemers te investeren. Je moet hen de ruimte bieden zich te ontplooien maar tegelijkertijd ook een werkomgeving creëren die plezierig is en waar men letterlijk voor uit bed wil komen. Op het moment dat werknemers zich prettig voelen zijn ze meer met het bedrijf verbonden. En dat komt vervolgens ook de kwaliteit weer ten goede. Want uiteindelijk wil je met het voeren van een talentbeleid vooral aantrekkelijk zijn voor de klant. Het betekent bijvoorbeeld dat je met de medewerkers de dialoog aan moet gaan over de bezieling in jouw organisatie. Bij jongeren zullen gesprekken over onderwerpen als werkbeleving vast gemakkelijker landen dan bij de oudere medewerkers die gewoon willen werken zoals ze altijd al deden en duurzaam inzetbaar moeten blijven. Dat mag natuurlijk geen reden zijn om het dan maar niet te doen. Hoewel onverstoorbaar goed werk afleveren uiteraard óók een talent is.


Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendrik Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel