blog

Doden

bouwbreed 1035

Maar liefst 74 mensen zijn sinds dit najaar in het ziekenhuis beland door blunders met cv-ketels. Er vielen zeker twee doden. Daarom pleit de minister nu voor een verplicht certificaat voor installateurs van cv-ketels. Een goede stap, maar tegelijkertijd vraag ik me af: waarom regelen we dit niet óók voor zonnepalen?

Doden

In de zonnepanelensector zijn de gevolgen van verkeerd uitgevoerde installaties nog niet zo groot, maar toch zijn de calamiteiten daar alarmerend genoeg om eens goed na te denken over een gedegen certificeringssysteem.

Want, 23 branden in een jaar tijd, dat is best een flink aantal. Ik schrok ervan toen ik de cijfers zag. Het is nog een wonder dat er geen doden en gewonden zijn gevallen.

Natuurlijk kun je je afvragen of een certificeringssysteem de juiste oplossing is om branden op het dak terug te dringen. Cowboys blijven er – helaas – altijd. Bovendien hebben consumenten vanzelfsprekend ook een eigen verantwoordelijkheid om voor een goede installateur te kiezen.

Maar, is het écht wel zo makkelijk voor de consument om een eerlijk en gekwalificeerd bedrijf te vinden? Er zijn de laatste tijd zovéél bedrijven in de groeiende markt actief. Niet alleen cowboys, maar ook loodgieters en bouwers die zonder ervaring het dak opgaan. Een goed certificeringssysteem zou ze daar, denk ik, bij helpen. En een goede keuring zo eens in het jaar, net als bij cv-ketels, kan daarom denk ik geen kwaad.

Dus sector, of overheid. Voer snel een waterdicht certificeringssysteem in. Laten we dit goed regelen, voordat er straks wél doden vallen.

Reageer op dit artikel