blog

Warempel, we kunnen verder in de Maas!

bouwbreed Premium 527

We kunnen drie jaar langer door met de winning van grind uit de Maas. Rijkswaterstaat en de provincie Limburg hebben het project Grensmaas tot 2027 de ruimte gegeven. Dat is fantastisch nieuws, zo aan het begin van de lente. De bouw zit immers te schreeuwen om hoogwaardige grondstoffen.

Warempel, we kunnen verder in de Maas!

Het heeft er lang naar uitgezien dat de grindmolens na 2024 zouden stilvallen. Maar nu is de overeenkomst gelukkig met drie jaar verlengd. We kunnen dus verder met de winning van de afgesproken 54 miljoen ton grind, die in de Maas bijna letterlijk voor het opscheppen ligt. Dat dit nog niet eerder is gebeurd, heeft natuurlijk alles te maken met de crisis. Toen hadden we als bouwconsortium Grensmaas ook best die cijfers kunnen halen, maar waar hadden we met het grind naartoe gemoeten? Er werd niet gebouwd en dus was de inspanning voor onze sector zinloos geweest. En heel kostbaar. Al dat grind opslaan, dat was geen optie. En van dumpprijzen word je als aanbieder niet vrolijk. Hoe anders is het nu. De bouw weet van gekkigheid niet waar ze haar grondstoffen vandaan moet halen. We bouwen als razenden en iedereen kijkt naar de Maas als ideale leverancier van grind uit onze eigen achtertuin. De nieuwe overeenkomst is dus een cadeautje!

Het project Grensmaas is een mes dat aan drie kanten snijdt. De overheid wil zorgen dat de mensen langs de Maas droge voeten houden. Natuurmonumenten wil extra ruimte voor beestjes zoals weide- en watervogels. En het consortium doet allebei, door met de winning van grind bredere uiterwaarden te creëren. Dat we nu tot 2027 met het project verder kunnen is dus een win-win-win situatie. En het kan in de Maas heel goed worden gerealiseerd zonder problemen met de scheepvaart. Dankzij het sluizensysteem blijft de Maas namelijk altijd bevaarbaar, in tegenstelling tot de Rijn. Iedereen heeft de beelden gezien van de gestrande schepen tijdens droge periodes. Ik zou tegen de overheid willen zeggen: pak de handschoen op en ga met onze Duitse vrienden in gesprek of aan de slag over regulering van de Rijn. Want ook daar is nog een schat aan grondstoffen voor de bouw te winnen.


Ronel Dielissen-Kleinjans,
Algemeen Directeur Mebin

Reageer op dit artikel