blog

Niksende fabrieken

bouwbreed 523

“Ja ja, weer een initiatief om de industrialisatie in de bouw aan te wakkeren. Het zal wel.” Zo ben je geneigd te denken na jarenlang talloze innovatiepogingen in en rond de bouw te zien stranden.

Niksende fabrieken

Dit soort cynisme is begrijpelijk op z’n tijd. Toch lijkt de poging van het Netwerk Conceptueel Bouwen om echt voor impact te zorgen, kansrijk. De opzet zit vernuftig in elkaar. De basis wordt gevormd door “solidariteitsafspraken” tussen corporaties. Die bouwen al sinds jaar en dag huizen die vrij weinig van elkaar verschillen, al houden sommigen volkshuisvesters het liefst het beeld levend dat dat wel zo is. Als die corporaties nu eens gezamenlijk nieuwe woningen bestellen bij aanbieders van conceptwoningen, kunnen die hun fabrieken ten volle benutten en kunnen de prijzen van woningen met minstens 15 procent omlaag. Dat lukt tot nu toe niet of nauwelijks. Altijd is er wel een heipaal te laat of is er een andere reden dat de planning niet gehaald wordt. Gevolg: in de fabrieken staan de machines en de mensen te vaak te niksen. “Bizar”, vindt Menso Oosting van Van Wijnen. “Je hebt aan de ene kant veel meer vraag dan de bouw aankan. Tegelijkertijd is er sprake van onderbezetting.”

Het is de bouwers een lief ding waard als ze hun lopende banden constant kunnen laten draaien. Een woning per dag zou mooi zijn. Het megaverbond tussen corporaties, bouwers en toeleveranciers, met de naam de Bouwstroom, gaat een poging wagen om de industrialisatie aan te wakkeren. “Eerst maar eens bewijzen. Pas dan gaan we lawaai maken”, zeggen de initiatiefnemers voorzichtig. Laten we hopen dat het dit keer lukt.


Marc Doodeman, redacteur Cobouw

 

Reageer op dit artikel