blog

Ontwikkelen met je hart

bouwbreed 527

Deze week is de jaarlijkse Week van de Lentekriebels. Veel scholen werken deze week met de lesmethode Kriebels in je Buik. Hoe zit het eigenlijk met de vastgoedkriebels: met Liefde en Vastgoedontwikkeling? Ons vak gaat immers over meer dan alleen stenen.

Ontwikkelen met je hart
Suzanne van de Kerk

Op mijn vorige blog ‘Ikigai en Hygge’ heb ik veel reacties gekregen. Het houdt velen bezig dat mensen op zoek zijn naar gezondheid en geluk. Zo ook Thomas van Belzen en Martjan Kuit. De één tekent voor Het Hyggehuis, de ander gaf aan dat het in 2019 gaat om Marie Kondo, Lagom of Ubuntu.

Marie Kondo is een opruimgoeroe, van wie je alles wat je de afgelopen jaren niet hebt gebruikt weg moet doen. Je houdt alleen de spullen waar je écht blij van wordt. Het Zweedse woord Lagom, dat zoveel betekent als ‘precies goed’ richt zich op evenwicht, gelijkmatigheid en eenvoud. Het is een gevoel van voldoening, van precies genoeg op precies het juiste moment hebben.

En Ubuntu, “Eén-zijn” of “Ik ben omdat wij zijn”, is een filosofie uit Sub-Saharisch Afrika. Iemand met Ubuntu is toegankelijk voor anderen en wijdt zich vooral aan anderen omdat hij of zij onderdeel is van een groter geheel.

Al deze concepten gaan over zingeving, voldoening, passie, één-zijn en evenwicht. Het doen van de dingen met liefde. Iets wat van alle tijden is.

Al vergeten we dat soms. Daarom organiseerden we afgelopen maand een inspiratiesessie met als thema Ontwikkelen met je Hart. Juist omdat je in onze branche met liefde voor de plek werkt, aan plekken waar mensen liefde gaan voelen!

Stadspsycholoog Sander van der Ham, Hoogleraar Indoor Environment Philomena Bluyssen, Kleurenexpert Marijke Van Loon en Solotrompettist RhPO Andre Heuvelman prikkelden onze zintuigen vanuit verschillende invalshoeken. Plekken creëren met een thuisgevoel. Waar mensen, die steeds meer binnen zijn, gezond blijven door een gezond binnenklimaat. Ontwerpen zodat contact gestimuleerd wordt, wat bijdraagt aan een langer (gelukkig) leven. Simpele fysieke ingrepen die gedrag beïnvloeden. Maar ook met kleur onbewuste processen in ons brein stimuleren, sfeer en routing bepalen en evenwicht, harmonie en ritme in woonomgevingen brengen.

Food for thought… En input om te ontwikkelen met je hart. Om plekken te realiseren waar mensen liefde gaan voelen.


Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Reageer op dit artikel