blog

Doordenderen

bouwbreed Premium 534

Harder gaat het, steeds harder. De economie heeft wat stenen op het gaspedaal gelegd, waardoor de bus niet meer is te stoppen. Om het stuur van de bus verdringen zich meerdere chauffeurs. Het is duwen en trekken geblazen. Ze lijken nauwelijks te beseffen hoe levensgevaarlijk dat is. Voor je het weet geeft iemand een ruk aan het stuur en slaat de bus over de kop.

Doordenderen

Gelukkig roept iemand: ‘Sturen heeft geen zin bij deze snelheid. We moeten echt stoppen. Er moet een monteur komen. Dit gaat fout!’. Het lijkt aan dovemans oren gericht. Bovendien lijkt niemand te weten waar de rem zit. Toch is niet iedereen in de stress. ‘We schieten lekker op!’ zegt een man aan een luxe vergadertafel met minibar waar slechts de helft van de stoelen bezet is. ‘Ja, dit zijn m’n eigen stoelen. Heerlijk reizen zo.’ Ondertussen dendert de bus voorbij de ene na de andere halte waar mensen staan te wachten om in te stappen. ‘Pak de volgende maar’ brult iemand vanuit de bus. ‘Deze is al overvol!’

Iets verderop zit een ouder echtpaar in een gehuurde vier-zits. Op de stoelen tegenover hen liggen wat spulletjes: ‘De kinderen zijn overgestapt op een andere bus. Nu willen wij wel naar een andere plek, liefst een luxe tweezits, maar in deze buurt zitten ze allemaal vol. Daar staan zelfs mensen. En de hele bus door is met deze snelheid geen pretje.’

Bij de passagiers achterin de bus is paniek uitgebroken. De achterklep is losgeraakt en nu dreigen er mensen de bus uit te waaien. De eerste mensen liggen zelfs al op straat. Sommigen kunnen zich nog net vasthouden. Hun angstig geroep komt niet voorbij de middendeur. Anderen proberen naar voren te komen, maar het gangpad staat overvol. En de bus dendert door.

Ondertussen is in de remise gekissebis uitgebroken nadat het bericht over de op hol geslagen bus binnenkwam. ‘Ik vind dat we snel meer luxe touringcars moeten sturen. Die tickets leveren goed geld op.’ Een collega reageert: ‘Ja, dan moeten we die wel hebben. De fabriek is ontzettend traag met uitleveren. De productie van basisbussen lijkt helemaal tot stilstand gekomen.’ Hij pakt z’n telefoon en belt met de buurman die in aanhangwagens doet. ‘Zeg, kunnen we wat aanhangers van je lenen? We hebben snel extra staanplaatsen nodig om mensen bij de haltes weg te halen. …. Ja. Nee. Comfort is even wat minder belangrijk.’ Een derde collega ziet niets in de aanhangers, maar heeft wel een ander idee: ‘Kunnen we niet gewoon vrachtwagens sturen? Die staan nu op ons terrein niets te doen en daar kunnen lekker veel mensen in. Misschien kunnen we er wel stoelen en ramen in maken. Dan lijkt het net een bus.’

Ondertussen dendert de op hol geslagen bus verder. Harder, steeds harder. Wie kan hem stoppen voordat hij zich te pletter rijdt?


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam

Reageer op dit artikel