blog

Dodelijk saai

bouwbreed Premium 841

Dodelijk saai

Oei, weer een goal tegen. Sinds een tijdje mag ik me trainer noemen van meiden onder de 13 bij de lokale voetbalclub. Iedereen, inclusief mijn eigen dochter, speelt dit jaar voor het eerst, dus noteren we de ene na de andere nederlaag. “Misschien moet je iets verdedigender spelen”, zei een van de vaders laatst wijselijk langs de lijn, na weer een pak slaag. Als man van tikkie-takkie, techniek en de schaar, ben ik daar niet zo van. Het oog wil ook wat, zal ik maar zeggen. Bovendien zie ik progressie en gaat het om spelplezier. Achteroverleunen… nou nee.

In de bouw gelden helaas andere regels. Plezier komt daar echt op de tweede of derde plaats. Het gaat om presteren, een fout wordt direct afgestraft en kan zelfs dodelijk zijn. Vorige week bracht ik een bezoek aan een project van BP in Rotterdam. In de Europoort werkt De Vries en Verburg op misschien wel de veiligste bouwplaats van Nederland.

Ik wist niet wat ik zag en hoorde. Voor ongeveer iedere schroef die je in een stuk hout draait, moet je een vergunning aanvragen bij de veiligheidsopzichter. En je mag het veld pas op als je een vechtpak aan hebt, handschoenen, en een bril, alsof je zo met een raket wordt gelanceerd naar Mars. Je krijgt een filmpje, een cursus en nog een training, kost je zomaar een werkdag. Eenmaal binnen de bouwhekken is het een en al fairplay en fatsoen.

Serieus, het is hier veiliger dan op straat of op school: de bouwplaats als meest veilige plek van Nederland. Defensief? Inderdaad. En de neutrale toeschouwer beleeft hier maar weinig lol aan. Serene stilte in plaats van Radio 538. Nergens ‘stoere’ mannen die grenzen overgaan.

Dodelijk saai? Misschien wel. Maar anders dan voetballen, is bouwen geen spelletje.


Thomas van Belzen, verslaggever Cobouw

Reageer op dit artikel