blog

De gemiddelde Nederlander

bouwbreed 849

Op de vraag wie de gemiddelde Nederlander is antwoordt mijn Iphone dat die iets te dik is, lichte rimpels heeft, bruin haar met blauwe ogen en een licht tintje. Volgens politicus Geert Wilders heten ze Henk en Ingrid, wonen ze in een koophuis in een Vinex-wijk en gaan ze gemiddeld twee keer per jaar met hun twee kinderen op vakantie.

De gemiddelde Nederlander

Geert Wilders komt uit Venlo en is geboren in 1963. Wij schelen één jaar en in mijn jeugd noemde wij de gemiddelde Brabander Johnny en Anita. Maar goed, Geert en ik verschillen sowieso van inzicht als het gaat over hoe je Henk en Ingrid of mijn Johnny en Anita bij maatschappelijke opgaven moet betrekken.

Afgelopen weekend zat ik met vrienden aan tafel te debatteren over van ‘het aardgas af gaan’, warmtepompen en waterstof. Wij vroegen ons af wanneer de gemiddelde Nederlanders massaal overstag gaan als het gaat om het verduurzamen.  Nu zijn mijn vrienden absoluut niet gemiddeld. Zo heeft Sabine een scherpe kijk op de ontwikkelingen binnen het Klimaatakkoord en ondervindt ondernemer Dick dagelijks in zijn werk met zijn schilder- en onderhoudsbedrijf hoe ver zijn sector al met dit thema is.  Na enkele wijntjes en biertjes verzuchtte Sabine met een vermoeiende blik “dat er nog heel veel water door Maas moet vloeien” voordat de gemiddelde Nederlander begrijpt wat het Klimaatakkoord met zich mee brengt. Maar ook wat de energietransitie precies inhoud en in hoeverre het invloed krijgt op het dagelijkse leven.

Dat het naar mijn idee ook best snel kan gaan bewijst duurzame koploper Denemarken. Dit Scandinavisch eiland produceert vijf keer zoveel schone energie als Nederland. Het land gaat in 2030 het gebruik van benzine- en dieselauto’s verbieden en vijf jaar later mogen alleen nog maar elektrische auto’s de weg op. Daarbij investeert het tevens in de ontwikkeling van mobiele waterstof technologie.

Tegen die tijd kijken wij nog eens terug welk type Nederlands echtpaar kan worden aangewezen als duurzaamste gemiddelde? Ik hou mijn voorspelling voorlopig op Dick en Sabine.


Peter Linders, partner van Kwartiermakers in de Bouw en marktontwikkelaar van verschillende transitieprogramma’s binnen de bebouwde omgeving

Reageer op dit artikel