blog

Ladder voor duurzame verstedelijking de prullenbak in

bouwbreed 382

Ladder voor duurzame verstedelijking de prullenbak in

Er moeten de komende jaren nog veel woningen worden gebouwd. Het is een grote uitdaging om daar voldoende ruimte voor te vinden. Eén maatregel zouden we als provincie zo snel mogelijk moeten nemen. De Ladder voor duurzame verstedelijking moet de prullenbak in, liefst vandaag nog.

De Ladder is ooit ontstaan om stil te staan bij de vraag of er daadwerkelijk behoefte is aan een nieuwe stedelijke ontwikkeling. Eerlijk is eerlijk, toen tijdens de crisis in 2012 de Ladder het licht zag, waren veel plannen voor stedelijke ontwikkelingen bij gemeenten niet meer in balans met de markt. Door een begrijpelijke angst voor kostbare afboekingen bleven plannen voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen bestaan en stapelden deze zich op. Het gevolg: overprogrammering.

Na de crisis kwam werd de Ladder minder nuttig. Sterker nog, het biedt nu zelfs een enorm risico willen we voldoende mensen in Overijssel ook een woning bieden. Daarom wil de VVD de Ladder niet meer toepassen.

Door de Ladder wordt niet het goede gesprek met de gemeenten gefaciliteerd. Het wordt nog moeilijker gemaakt omdat die Ladder van bovenaf bepaalt wat moet. De ogen worden gesloten voor wat lokaal of regionaal nodig is. We hebben juist behoefte aan een goede kwalitatieve invulling toegespitst op de regio: dus hoé willen mensen wonen. In een gaaf appartement vlakbij een station, of in een dorp, fijn met een tuin. Laten we daarom kijken wat echt nodig is vanuit leefbaarheid en toekomstbestendigheid van de omgeving, in plaats van het koude sommetje te maken.

Door de ladder sluit we de ogen voor een blik naar de toekomst en inspelen op economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat er steeds meer alleenstaanden zijn. Ik ben blij dat we in Overijssel, met de Woonkeuken (op initiatief van de provincie komen overheden, makelaars, bouwers, ontwikkelaars, corporaties en andere betrokkenen eens in de twee maanden samen in de Woonkeuken. Hier wordt niet alleen gepraat maar vooral zaken gedaan)

ruimte bieden voor een open gesprek over soorten woningen, afgestemd op de behoefte die voortdurend in verandering is. Die Overijsselse insteek loopt vast als we de Ladder blijven volgen met sturing op aantallen die zijn gebaseerd op het verleden. We willen ruimte voor maatwerk.

Het is nu tijd voor samenwerking met de marktpartijen en meer ruimte te laten aan marktwerking. Het is duidelijk dat de Ladder niet bijdraagt aan publiek-private samenwerking. Sterker nog, het werkt wantrouwen in de hand omdat de overheid top-down samenwerking wil afdwingen die niet gelijkwaardig is. In nieuwe aanbestedingsvormen zien we dat partners steeds meer een kwalitatieve sturing en betrokkenheid van de overheid vragen. De Ladder biedt geen betrokkenheid, maar afhankelijkheid.

Kortom; we willen maatwerk in plaats van beperkingen, de Ladder kan weg en we willen ruimte om echt kwaliteit toe te voegen en te bouwen wat nodig is.


Monique van Haaf
Lijsttrekker VVD provincie Overijssel

Monique van Haaf is morgenavond (dinsdag) één van de gasten tijdens het Cobouw Café in Zwolle. In het voetbalstadion van PEC Zwolle gaan lijsttrekkers met elkaar in debat over de bouw in Overijssel. Het begint om 19:00. Meer informatie is hier te vinden. U kunt er bij zijn. Wel even aanmelden. 

Dit Cobouw Café wordt mede mogelijk gemaakt door Bouwend Nederland.

Reageer op dit artikel