blog

De snelheid van veranderen

bouwbreed 472

Ons kantoor in Amsterdam is in vier jaar tijd gegroeid van 120 naar 190 medewerkers. Het aantal parkeerplaatsen is onveranderd gebleven, maar ik heb daar als vestigingshoofd helemaal geen gedoe over gehad: nieuwe collega’s vragen helemaal niet meer om parkeerplaatsen, ze komen met het openbaar vervoer. Dat had ik vier jaar geleden niet kunnen voorzien.

De snelheid van veranderen

De gemeente Amsterdam heeft grote ambities als het gaat om ondergrondse parkeergarages voor auto’s in de binnenstad. De weg van ambitie naar realisatie is lang, ook – of zeker – in Amsterdam. Hoe is de situatie op het moment dat die garages klaar zijn? Hebben we ze dan nog nodig?

In mijn eigen dorp gaat de gemeente containers voor plastic afval uitdelen, met het doel om gescheiden inzamelen te bevorderen. Dat heeft een storm van protest veroorzaakt. Niet omdat mensen niet gescheiden willen inzamelen, maar juist omdat ze dat al doen. En ons dorp heeft al goede voorzieningen, inclusief ondergrondse containers, ook voor plastic. Dus iedereen vraagt zich af waarom we worden opgescheept met nog een grote, lelijke (plastic!) bak en extra ophaalrondes door een vuilniswagen. Het beleid is een paar jaar geleden ontwikkeld en goedgekeurd door de gemeenteraad. Nu wordt de maatregel (eindelijk) uitgevoerd, maar het lijkt een achterhaalde actie.

De voorbeelden kunnen makkelijk worden uitgebreid met alle ontwikkelingen rondom (mobiel) internet en alle gerelateerde gevolgen. Het lijkt alsof veranderingen steeds sneller plaatsvinden op een steeds sneller draaiende aardbol. In ons domein – de bouw – levert dat wel wrijving op. Bouwprojecten kennen lange doorlooptijden, zeker in de infrastructuur. We rekenen in jaren, voordat een idee van start tot realisatie is uitgevoerd. Hier ligt een grote uitdaging voor de sector want we moeten echt anders aan gaan kijken tegen onze voorzieningen. Niet alleen klimaatadaptatie is een noodzaak, maar onze assets moeten ook adaptief worden voor veranderingen. Voor die omslag hebben we nieuwe mensen nodig, jonge mensen, die nieuwe inzichten en vooral een nieuwe houding meebrengen. Alleen met hen kunnen we bouwen aan een omgeving die mee kan bewegen in een veranderende wereld. Jullie zijn van harte welkom!


Jaap de Koning, hoofd Witteveen+Bos-kantoor Amsterdam

Reageer op dit artikel