blog

Kerstboom als huisgenoot

bouwbreed Premium 502

Kerstboom als huisgenoot

Sinterklaas is weer naar Spanje en de dagen worden korter en donkerder. Hoe lang is het nog tot de kerst? Niet zo lang meer. Wat voor een kerstboom wordt het dit jaar? Voor het klimaat (CO2-uitstoot) zijn er een paar dingen waar ik rekening mee wil houden.

De milieu-impact van kunstkerstbomen en levende kerstbomen is heel verschillend, waardoor de milieuvriendelijkste boom niet zomaar valt aan te wijzen. Maar ik hou van echte bomen, de geur, de naaldjes, het zorgen voor de boom. Dus die keuze is gemakkelijk.

Ieder jaar verdwijnen miljoenen kerstbomen in de verbrandingsoven of op een vuurstapel op straat. Dat laatste is sowieso voor mij geen optie, want dit is heel slecht voor het milieu. Zoveel bomen die voor niks gekapt zijn en dan weer gedumpt worden in een paar weken tijd, daar wil en kan ik niet aan meedoen. Dus wij hebben sinds vijf jaar een adoptieboom die we bij de Ecologische Bouwmarkt halen.

Inmiddels zijn we best gehecht aan onze boom. Alsof je een ver familielid of dierbare vriend die één keer per jaar met kerst langskomt, ophaalt van de trein. Rond Sinterklaas krijgen we een berichtje of onze boom het heeft overleefd, een spannend moment. Eenmaal thuis, tuigen we de boom met liefde en aandacht op en verzorgen hem beter dan al onze kamerplanten. Vorig jaar wilde mijn oudste zoon graag een grotere boom. Dat mag, je mag de boom ruilen voor een andere, maar voor mij voelde het wel een beetje als verraad. Onze trouwe kleine spar laten staan en een andere opnemen in ons gezin.

Begin januari rond Driekoningen brengen we de boom weer terug naar zijn adoptie-adres. Uit ervaring weet ik dat onze boom 90 procent kans heeft dat hij volgend jaar weer bij ons mag staan. Ik kijk er nu al weer naar uit!


Henrike Branderhorst, ceo Tauw Groep 

Reageer op dit artikel