blog

Nee zeggen

bouwbreed 1049

Nee zeggen

“Robuust nee zeggen op basis van slimme risicoanalyse”. Hier is geen bouwondernemer aan het woord maar een politiemanager die uitlegt hoe je met te weinig politiecapaciteit toch op alle maatschappelijke vragen kunt inspelen. Het is eigenlijk opmerkelijk dat er bij de politie operationeel zo weinig misgaat, terwijl Nederland een eeuwigdurend festival is.

Zou het een idee zijn om wat politiemanagers op grote bouwprojecten te zetten? Want die kunnen vaak nog wel een slimme risicoanalyse gebruiken. Of zelfs een robuust nee.

Het blijft toch intrigerend dat grote en kleine bouwprojecten aan de voorkant zo slecht zijn in te schatten (qua prijs of technische complexiteit) en in de uitvoering zo vaak averij oplopen. Tegelijkertijd, nu ik dit zo opschrijf, twijfel ik of dit wel klopt. Immers, bouwers zijn niet achterlijk en ze laten natuurlijk keer op keer zien dat ze het wel degelijk kunnen. Maar wat is het dan? Ik denk dat het uiteindelijk misgaat vanwege een vaak verwoestende mix van psychologische en bedrijfseconomische factoren. Een werk willen hebben. Om wat voor reden dan ook. En dan ‘scherp inschrijven’, zoals dat eufemistisch heet. Veel te veel korting geven in de hoop dat er geen gekke dingen gebeuren. Alleen redeneren vanuit een optimistisch en lineair zich ontwikkelend scenario. En vanuit het bagatelliseren van sombere scenario’s.

Dus die politiemannen heeft de bouw niet nodig voor risicoanalyses, maar wel om nee te leren zeggen. Daar zijn ze namelijk heel goed in.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel