blog

Files zonder veerkracht

bouwbreed 567

Files zonder veerkracht

Vorige week maakten we de op één na langste file in Nederland ooit mee terwijl er geen barre weersomstandigheden waren. Er is geen logische verkeerskundige verklaring, zeggen de deskundigen. Het regende maar wat.

Gelukkig was er ook geen politieke verklaring: de file kwam van links of zo. Zoals deze week nog gebeurde na het noodweer in Italië; daar kwamen de lawines van links. Dan blijft er eigenlijk maar één plausibele verklaring over. Elk gevolg heeft immers een oorzaak. Het is de klimaatverandering.

Op woensdag maken we de warmste novemberdag ooit mee en rijden we met het dak open fluitend te genieten. Op donderdag is er springtij, regent het, is het vijftien graden koeler en ploegen we ons door de overbelaste infrastructuur. Tja, die enorme veranderingen, die kunnen we als Nederlanders kennelijk niet aan. Daarvoor is ons aanpassend vermogen te beperkt. We zijn om het in modieus jargon te zeggen niet adaptief genoeg. Niet veerkrachtig. En daar gaat het tegenwoordig juist om. Veerkracht  is nodig om de kwalen van vandaag de dag te kunnen doorstaan. Systemen moeten dat. Steden moeten dat. Laat staan eenvoudige burgers (of hun ondersoort: de ongeduldige automobilist).

In Brussel zijn subsidies te krijgen om systemen veerkrachtig te krijgen. Zo’n subsidie voor burgers zou eigenlijk ook niet gek zijn. Gericht op het aanpassend vermogen van ongeduldige automobilisten en andere opgewonden burgers.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel