blog

Email aan Emiel

bouwbreed Premium 556

Beste Emiel,
Mag ik je mijn onmetelijke waardering uitspreken voor de strijd die je bent aangegaan om je echte leeftijd te verkrijgen. Chapeau!

Email aan Emiel

Het is jammer dat je gestuit bent op zoveel onbegrip en sarcasme. Wat een onwetendheid! En dat terwijl jij in tegenstelling tot vele wetenschappers erin geslaagd bent de eeuwige jeugd te verwerven. Waar anderen nog experimenteren met SIRT3 op oude muizen om het ouderdomsproces te vertragen, heb jij maar liefst twintig jaar van je leeftijd af weten te snoepen.

Emiel, regelmatig vragen jonge collegae mij om verhalen uit de oude doos. Ik vertel dan bijvoorbeeld hoe een collega bij het verkrijgen van de eerste personal computer met een viltstift horizontale lijntjes op het computerscherm tekende om zo de regelafstand te bepalen, een onbruikbaar scherm achterlatend. Ik vertel over hoe wij door middel van spiegels de riolering controleerden en zo nodig zonder bescherming het riool ingingen, zonder besef van het gevaarlijke rioolgas. Hoe wij, voordat we ontwerper werden, eerst aan de slag moesten als calqueur. In de weer met Rotringpennen, radeermesjes, sjablonen. Hoe de drukker met zijn van inkt doordrenkte handen door middel van clichés tekeningen drukte. Hoe wij tot circa 1980 rekenden met een rekenliniaal om daarna in vervoering te raken van de rekenmachine. Wat een prehistorische methoden als je er zo over nadenkt.

Al dit geklooi en geknutsel heeft echter wel geleid tot de vooruitgang die we geboekt hebben. In die zin geldt ook hier het adagium:  Verwerping  is de mooie dochter van de lelijke moeder genaamd Vooruitgang.

En ja Emiel, daar kom jij in beeld.  Ook ik wil mijn gevoelsleeftijd graag fysiek maken en langer gezond leven, zodat ik nog hééél lang de vooruitgang kan volgen en beleven.

Beste Emiel, steunpilaar, rots in de branding, lichtje aan de horizon, pionier, ijsbreker, maak mij asjeblieft deelgenoot van de door jou ontdekte bron van de eeuwige jeugd.  Ja? Geweldig! Tjakkah!


Fred Bransen is als programmamanager ruimtelijke kwaliteit/consultant werkzaam bij adviesbureau Tauw.

 

Reageer op dit artikel