blog

Meloen

bouwbreed 900

Meloen

Het doorslikken van een meloen, noemde CU-voorman Segers eerder metaforisch het afschaffen van de dividendbelasting. Blijkbaar had de coalitiepartner de nodige moeite met het voorstel, maar had hij het toch maar ‘geslikt’. Gek genoeg, in het dagelijkse ingenieurswerk moet je ook nog wel eens een meloen doorslikken, om maar even in de beeldspraak te blijven.

Bij een dijkversterkingsproject een tijd geleden had de beheerder een bepaalde eis aan de graskwaliteit-kleidikteverhouding gesteld. Niemand was het met hem eens, hoewel we de gedachte best wel konden volgen. Het was ook niet compleet onzinnig, maar niemand zag zijn probleem.

Maar het werd dus wel een probleem. Niet zozeer die graskwaliteit-kleidikteverhouding, maar de enorme gevoeligheid die het onderwerp steeds meer kreeg. Iedereen die voorzichtig eens vroeg of het wel zo’n goede eis was, kreeg een steeds standvastiger beheerder tegenover zich. Totdat hij op een gegeven moment helemaal ingegraven was in het standpunt en afwijken niet meer mogelijk was zonder enorm gezichtsverlies.

En nu ook in een recenter werk wordt weer een ontwerpeis gesteld waar de uitvoerder het nut niet van inziet. Ik ook niet. Sterker nog: ik ben zelfs tegen de ontwerpeis. In het overleg waar afschaffing van de ontwerpeis unaniem werd aangenomen (de opsteller was er natuurlijk niet bij), heb ik hartstochtelijk gepleit voor een golden bridge. Een gouden aftocht. Zorg dat de opsteller van de ontwerpeis zijn zorgpunt kan uiten en maak dat hij met een andere uitwerking toch (een klein beetje) gelijk krijgt en met opgeheven hoofd zijn ontwerpeis los kan laten.

Ik kreeg het niet voor elkaar, die golden bridge. De eisopsteller moest maar gewoon slikken dat zijn ‘onzinnige’ eis niet wordt ingewilligd! Tjah, en daarmee graaft die uitvoerder zich dus ook in.

Iemand zal de meloen toch echt moeten slikken, maar ik ben er nog niet zo zeker van dat het de uitvoerder niet zal zijn. Want net als bij de heren Segers en Rutte geldt ook hier dat de meloen voor de laatste nog wel eens het grootste kan zijn. Misschien moeten we wat vaker het advies van de heer Segers overnemen om de meloen in stukjes te hakken, maar dan wel samen te eten!


Marinus Aalberts, hoofd Witteveen+Bos-kantoor Rotterdam

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel