blog

Wel de lusten, niet de lasten

bouwbreed Premium 643

Wel de lusten, niet de lasten

Met groeiende verbazing lees ik Nimby-berichten over de huisvesting van arbeidsmigranten en Polenhotels in het bijzonder. Arbeidsmigranten lijken bijna tweederangs burgers die alleen maar zorgen voor overlast en die je wegstopt, sorry ik moet zeggen kan laten wonen, op plekken waar normale mensen niet mogen en zeker niet willen wonen. Vooral bestaande niet te nieuwe bedrijventerreinen of wegglijdende kantorenlocaties zijn gewilde gebieden voor huisvesting, terwijl hier normaal gesproken vaak helemaal niet mag worden gewoond.

Ik besef me dat de berichtgeving over de grootschalige fraude met uitkeringen van Polen ‘onhandig’ is en ontken overlast die arbeidsmigranten kunnen veroorzaken zeker niet. Het vraagstuk is complex en kent verschillende verantwoordelijkheden, maar uitgangspunt moet fatsoenlijke huisvesting zijn.

Toch mis ik in de meeste berichtgeving hoe cruciaal arbeidsmigranten zijn voor de regionale economie en groei van het MKB. Gelukkig onderkennen de meeste werkgevers en zeker werkgeversorganisaties dit wel. We hebben deze groep hard nodig willen we de BV Nederland zo laten draaien.

Waarom zorgen we er dan niet gewoon voor dat er fatsoenlijke huisvesting is en houden we op met framing alsof ze onze woningen inpikken? Ronduit tenenkrommend was de berichtgeving over de komst van een Polenhotel in Westland en een geruststellende quote van lokaal bestuurders dat “de locaties voor huisvesting van arbeidsmigranten niet op gronden met een woonbestemming liggen”.

Nee stel je eens voor dat dat zou gebeuren voor mensen die bijdragen aan regionaal economische groei, omzet, winst en banen. Toevallig weet ik dat er genoeg leegstaande of zeer extensief gebruikte gebouwen zijn op locaties waar je normaal kan wonen, die schreeuwen om ‘bewoners’.

Kijk lokaal eens naar gemeentelijk, maatschappelijk en zorgvastgoed, leegstaande losse kantoren, wijkwinkelcentra en winkels in aanloopstraten maar ook naar vrijkomende agrarische bebouwing. Bij het geschikt maken van deze ‘leegstaande’ gebouwen voor bewoning kun je meteen de noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen meenemen.


Cees-Jan Pen, Lector Fontys (Lectoraat Ondernemende Regio,leegstand&duurzame verstedelijking, circulaire economie)

Reageer op dit artikel