blog

Integriteit

bouwbreed Premium 905

Integriteit

Integriteitsschendingen en hoogconjunctuur hangen in de bouw samen. Op zichzelf is dat verrassend. Je zou immers verwachten dat een slechte markt juist aanleiding zou zijn tot fout gedrag. Maar het is op een enkel akkefietje na waarin er privé wat aan de strijkstok is blijven hangen rustig aan het fraudefront. De afgelopen jaren hadden en hebben rechtszaken vooral betrekking op affaires uit de jaren 00. Wat zijn de komende jaren, nu het opnieuw goed gaat in de bouwmarkt, frauderisico’s?

Prijsopdrijving vanwege schaarste is een economische wetmatigheid. Tegelijkertijd zijn niet transparante prijzen altijd een risico. Een ‘goede’ fraudeur is dan in zijn element. Een postje advieskosten meer of minder valt niet op. Ook provisie of kickbacks zijn gemakkelijk te verbergen.

Het afnemen van het aantal aanbieders maakt het maken van prijsafspraken voorts gemakkelijker. Kartelvorming is ook afspreken om niet onder een bepaald niveau in te schrijven. Ook afspraken over het beperken van het aantal inschrijvers is bedoeld om druk op de prijzen te houden.

Ambtelijke omkoping (vaak in samenhang met collusie) is van alle tijden, maar met name de spanning op de woningmarkt zet grote druk op het verkrijgen van een bouwvergunning of een project. Smeren en fêteren zijn te ‘normaal’. Het is onvermijdelijk dat hier dingen misgaan de komende jaren.

Tenslotte huisjes melken. Schaarste roept kwade krachten op. Of het nu om exorbitante huurprijzen gaat of de terugkeer van het verhuren van bedden aan arbeidsmigranten, koosjer is het niet.

Wachten ons heftige tijden? Geen idee eigenlijk. Wie had in de vorige hausse kunnen bevroeden dat het ooit publieke Bouwfonds synoniem zou worden voor vastgoedfraude. Dat progressieve corporatiedirecteuren vooral uit waren op eigen gewin. En dat spraakmakende politici en projectontwikkelaars in de bak zouden belanden of op de vlucht zijn.


Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
L.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel