blog

Gerecyclede emmer

bouwbreed Premium 762

Gerecyclede emmer

Ons c2c-huis is af. En nu? Ik heb eigenlijk wel de smaak te pakken. Niet dat ik meteen weer een nieuw huis wil gaan bouwen, dat zeker niet. In ieder geval niet voor onszelf. Maar ik wil graag meer van dit soort projecten. Of in ieder geval daaraan wil bijdragen.

Het is leuk, het is uitdagend, mensen worden trots op hun werk en het draagt ook nog bij aan hele duurzaamheidstransitie. Wat houdt me dan nog tegen? Helemaal niets! Vanuit mijn nieuwe baan bij Kragten mag ik deze rol juist Hoe tof is dat!

Ik zal mijn nieuwe job even kort toelichten: Kragten is een onafhankelijk advies-, ontwerp- en ingenieursbureau op het gebied van de ontwikkeling, de inrichting en het beheer van zowel het stedelijke als het landelijke gebied. Van gebiedsontwikkeling tot beheersplannen en van (ondergrondse) infrastructuur tot mobiliteit. Heel divers en een sector waar veel positieve impact mee te maken is. Dat biedt mij ontzettend veel kansen om leuke projecten te realiseren.

Iets grappigs

De eerste maand was vooral een maand van ontmoetingen en kennis maken. Er viel mij meteen iets grappigs op. In mijn ogen iets cruciaals.

Nog geen week was ik binnen of ik werd al belaagd met vragen van klanten over (meet)instrumenten en certificaten om ‘duurzaamheid’ en of de ‘circulaire economie’ te kunnen aantonen. Allemaal methodieken die ondersteuning bieden bij het bereiken van bepaalde ambities. Maar in veel gevallen waren er geen ambities geformuleerd!

‘Ik wil iets duurzaams’, zegt de klant. Maar wat bedoelt hij of zijn daarmee? De klant weet het zelf ook niet. Die verschuilt zich achter containerbegrippen als duurzaamheid of circulaire economie.

Ik wil zeker niet beweren dat het overal zo is, maar veelal geven we onze daadwerkelijke ambities geen betekenis. Wat betekent duurzaamheid voor jou, of jouw organisatie? Gewoon concreet. Heb je het over energie, materialen, klimaatadaptatie? Heb je het over het oneindig hergebruik van materialen, of het verlengen van de levensduur van een woning of gebouw?

Blijft het bij een visie, of gaan we er ook echt werk van maken? Zolang we in wollige taal blijven praten, komen we niet verder en blijft het tempo laag.

Iedereen kan een bijdrage leveren in deze transitie. Op tal van vlakken: sociaal, ecologisch en economisch. En dan heb ik het niet (alleen) over de bedrijfsvoering, maar juist ook over uw core business. Je kunt nog zo’n mooie recyclede emmer hebben, maar als die verf erin toxisch blijft…

Work in progress.


Climmy Roeffen is specialist op het gebied van cradle-to-cradle en schreef eerder een blogserie voor Cobouw over de bouw van haar c2c-woning. Tot voor kort werkte ze als duurzaamheidsambtenaar bij de gemeente Venlo. Tegenwoordig heeft ze een rol als adviseur bij Kragten.

Reageer op dit artikel