blog

NL Distributiecentraland

bouwbreed 424

NL Distributiecentraland

Alweer een tijdje terug sprak ik een wethouder in het midden van het land. Hij  had een haalbaarheidsonderzoek laten doen en daaruit bleek (natuurlijk) dat zijn gemeente uitstekend was gepositioneerd voor de vestiging van een “mall’.

Een groot (luxe) winkelcentrum dat je anders noemt.  Bestuurlijk Nederland is al jaren jaloers op Roermond en denkt dat dit kunstje ook elders te flikken is. Hoe ik dat nou zag? Die ‘mall’.

Mijn advies was: dat grootschalige winkelen is over. Iedereen bestelt online. Je kunt beter projectontwikkelaars ruimte geven om distributiecentra te bouwen. Maar doe dat anders dan iedereen en zorg dat die centra voor het publiek toegankelijk zijn. Via een tribune of een balkon langs de wanden. Maak van distributiecentra een experience.

Met borrelhapje blijven bezoekers langer

Een handvol mensen is daar 24/7 aan het werk en al die andere mensen die zich te pletter vervelen, vinden het vast leuk om naar die robots, heftruckjes en dat geschuif met dozen te kijken. Helemaal als je er ook wat restaurants, bars en een ballenbak in maakt. Dan kunnen ze etend of borrelend kijken. Zo houd je de bezoeker langer vast en geeft ie meer uit.

Je snapt het al: we werden goede vrienden. Toen nog een projectontwikkelaar die de ‘distributie experience’ wilde bouwen. “Rijen dik. Echte vrienden”, zoals Henny Vrienten en Herman Brood al zongen. Ze beloofden van alles. De ondernemende wethouder is intussen weg en de distributiecentra zijn er (bijna). Het is een echt distributiecentrapark.

Zelfs vrachtwagens blijven buiten

Je kunt het zien vanaf de A27. Maar het zijn gesloten gebouwen. Wat daar gebeurt mag niemand zien. Zelfs de vrachtwagens moeten buiten blijven staan. Niks geen experience. Jammer, want waar moeten die Utrechters en al die andere Nederlanders die zich dag en nacht vervelen nu naar toe?

Lenny Vulperhorst

Adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel