blog

Ode aan het raadslid

bouwbreed Premium 561

Ode aan het raadslid

21 maart is het zover. Gemeenten kiezen hun nieuwe gemeenteraad. Ten onrechte wordt het belang van raadswerk onderschat of nogal eens in een kwaad daglicht geplaatst. Geregeld hoor je de bekende quote ‘tussen raad en daad staat de gemeenteraad’, ‘ze denken niet verder dan de gemeentegrens’ en wordt de zogenaamd riante vergoeding genoemd of valt de term wachtgeld gekoppeld aan het raadswerk.

Geïnspireerd door onder meer de uitzending Zondag met Lubach 10 maart jl., maar ook door vele vrijwilligers die je momenteel al wekenlang tegenkomt met flyers vond ik het tijd het vak raadslid eens flink op te hemelen. Zorgelijk is daarnaast dat het steeds lastiger wordt goede raadsleden te werven en te vinden. Uit ervaring weet ik dat de grote meerderheid van de raadsleden hard werkt en veel uren besteedt aan het werk naast vaak ook nog een andere baan.

Gemeenten krijgen steeds meer taken en moeten worden gecontroleerd door goede raadsleden met tijd en kennis, die ook nog eens worden uitgedaagd meer regionaal te denken en te werken. De vorige periode lag de nadruk nog op de transities in het sociale domein, maar de komende jaren zal inspelen op en investeren in de voortgaande klimaatverstoring de boventoon voeren.

We zullen alle zeilen moeten bijzetten om dit voor elkaar te krijgen en raadsleden zullen veel (Nimby-gedrag) over zich heen krijgen. We willen namelijk allemaal wel verduurzamen, maar als de windmolen of een ander project in de achtertuin komt, is het opeens anders. Zelfs ‘lokale’ milieuorganisaties gaan lopen procederen en protesteren tegen duurzame projecten bij de buren. Hoezo achterhoedegevechten?

Ik hoop dat Cobouw de komende 4 jaar extra nadruk legt op raadsleden die ondanks alle weerstand en Nimby-gedrag wel echt stappen zetten tegen klimaatverstoring. Idee voor een rubriek ‘ode aan het raadslid’?


dr. Cees-Jan Pen, Lector ‘De Ondernemende Regio’ Fontys Hogeschool Management, Economie en Recht

Reageer op dit artikel