blog

Kansloos

bouwbreed Premium 1457

Kansloos

Eind 2015 verbrandt econoom Mathijs Bouman live op RTL Z een eindejaarslot. Zijn conclusie: de kans op de hoofdprijs van 30 miljoen is met 0,000024% afgerond nul. Hoewel ik het pleidooi (wiskundig) kan volgen, voelt het ongemakkelijk dat je je eindejaarslot net zo goed kunt verbranden, terwijl toch echt iemand het wint! Mensen zijn niet gemaakt om kansen in te schatten, stelt Bouman.

Kansberekening is onontbeerlijk om natuurlijke verschijnselen zoals hoogwater te voorspellen. De nieuwe waterveiligheidsnorm biedt meer ruimte voor het denken in kansen en scenario’s. Er kan scherper getoetst en ontworpen worden voor een specifiek dijktraject. Deze kansen in scenario’s moeten goed worden bepaald.

En dat is lastig, van achter een bureau worden faalkansen onderschat. En met name afhankelijkheden goed bepalen is lastig. Want ach, wat is de kans dat iemand zonder toestemming zijn huis sloopt vlakbij een dijk, en wat is dan de kans dat het niet ontdekt en hersteld wordt vóór hoogwater? Zeg het maar…

Bij nader onderzoek bleek in het projectgebied de afgelopen 15 jaar, twee huizen gewoon te zijn gesloopt. Eén keer werd het waterschap direct gewaarschuwd en was de ontdek- en hersteltijd één dag. De andere keer werd toevallig ontdekt tijdens een inspectie… Rekenen met scenario’s vergt dus alertheid en samenwerking met verschillende professionals met ervaring (dijkbeheerders!).

Wat is de kans dat op je 65ste verjaardag met een huis vol visite (99% kans op een opkomst die hele dag) de stroom uitvalt (kans op géén uitval op die dag (1- (0,99995^(1/365)))) en dat de aggregaat, die je speciaal voor noodgevallen hebt gekocht, juist dán niet wil starten? (voorwaardelijke kans 10 procent (?))

Kans: 0,0000014 procent. Het is mijn moeder overkomen. Maar het zal Mathijs Bouman niet gebeuren, dáár durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.


Marinus Aalberts
hoofd Witteveen+Bos-kantoor Rotterdam

Reageer op dit artikel