Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

blog

Kabinet heeft een groen verhaal, maar waar is het groene geld?

bouwbreed Premium 466

Kabinet heeft een groen verhaal, maar waar is het groene geld?

Afgelopen week was ik op het opdrachtgeverscongres van OnderhoudNL, de club van onderhoudsbedrijven. De bedrijven hadden allemaal een opdrachtgever meegenomen, dus het was een druk en ook interessant event. Ook hier ging het weer over duurzaamheid en redden we het om in 2050 energieneutraal te zijn?

“In 2050 CO2-neutraal? Dat lijkt me erg sterk”, zegt bouwprofessor Peter Boelhouwer van de TU Delft. Boelhouwer denkt dat het 215 miljard kost om in 2050 energieneutraal te zijn. Tegen de zaal met onderhoudsbedrijven: “Dat betekent dat uw sector moet verdrievoudigen om dat voor elkaar te krijgen. Dat gaat dus ook echt niet gebeuren.”

‘Kleine bouwers hebben net de crisis overleefd. Ze gaan dus echt hun capaciteit niet verdubbelen’

En, hij deed er nog een schepje bovenop: “Kleine bouwers hebben de crisis overleefd. Ze hebben het net weer een beetje goed. Ze gaan dus echt hun capaciteit niet verdubbelen. Dat risico willen ze gewoon niet. En die industrialisatie waar iedereen al zo lang over praat, die is er gewoon nog niet.”

‘Je ziet nu tal van schattige, aaibare en lieve projecten van een paar huizen die verduurzaamd worden. Maar er is dus veel meer nodig.’

Ook Marnix Norder van Aedes was niet optimistisch: “Je ziet nu tal van schattige, aaibare en lieve projecten van een paar huizen die verduurzaamd worden. Maar er is dus veel meer nodig. We moeten een verduurzamingsmachine worden die over heel Nederland dendert.”

‘Het zou fijn zijn als de onderhoudssector eens zou zeggen: ‘We hebben er over nagedacht en iets veel beters voor u’. Maar dat hoor ik nog niet.’

Norder vindt dus dat we harder moeten, maar legde het ook bij de bouwers neer: “Het zou fijn zijn als de onderhoudssector eens zou zeggen: ‘We hebben er over nagedacht en iets veel beters voor u’. Maar dat hoor ik nog niet. De opdrachtgevers vinden dat de onderhoudsbedrijven te weinig meedenken. Hoe helpt u mij bij die gigantische duurzaamheidsopgave die ik heb? De innovatie moet echt bij u vandaan komen. Daag de corporaties uit. Verras ons!”

En dan de overheid. Iedereen vindt dat er te weinig regie is. Norder zei het zo: “De overheid heeft een groen verhaal, maar het groene geld zit er niet bij.”

En dat is inderdaad wel nodig, wil dit gaan lukken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels