blog

Zwarte lijst

bouwbreed 622

Zwarte lijst

Dinsdag viel er weer eens een kraan om. In Rotterdam dit keer. Op het dak van een gebouw waar studenten wonen en leren. Slachtoffers vielen er, gelukkig, niet. Volgens de bouwer was het een routineklusje, niets bijzonders. Toch ging het mis. Weer.

Er vallen namelijk wel vaker kranen om. In Harderwijk, in Alphen aan den Rijn. Voorbeelden genoeg. Niet zo heel lang geleden schreef collega Thomas van Belzen er nog uitgebreid over. Over de oorzaken, maar ook over de lessen die eruit getrokken kunnen worden – maar wat eigenlijk niet gebeurt.

Wat mij ook bijgebleven is van al die verhalen is dat vrijwel alle ongevallen voorkomen hadden kunnen worden. En dat tijdsdruk niet zelden een van de oorzaken is bij dit soort ongevallen.

Wat dat betreft vrees ik het ergste: het is momenteel erg druk in de bouw. Er moet vaart gemaakt worden. Om de dreigende woningnood te voorkomen. Om de verduurzaming van de bestaande voorraad nu eens echt van de grond te krijgen. Waar gaat al die haast toe leiden? Nog meer ongelukken? Ik ben er bang voor.

Natuurlijk, de bouw neemt veiligheid steeds serieuzer. Er is op dat terrein ook best vooruitgang geboekt. Maar toch mag de aanpak van onveilig werken van mij nog wel wat scherper. Ja, ik denk dan aan zwarte lijsten. Een jaar lang geen opdrachten meer als je als bouwer schuld hebt aan een dodelijk bouwongeval! Dat komt aan.

Hard? Ja! Maar nog lang niet zo hard als het gemis van een dierbare. Overleden op de bouwplaats. Door een ongeval dat te voorkomen was.


Joost Zwaga adjunct-hoofdredacteur Cobouw
joostzwaga@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel