blog

Marktvisie? Doe eens normaal man!

bouwbreed Premium 1225

Marktvisie? Doe eens normaal man!

Twintig jaar geleden begon ik na mijn studie als jonge en enthousiaste projectofficier bij de Koninklijke Luchtmacht. Een geweldig uitdagende startersfunctie waarin ik als opdrachtgevende partij al snel betrokken was bij enkele grote, uitdagende projecten op militaire vliegvelden.

Wat ik me nog goed herinner uit die eerste jaren – naast de bijzondere dynamiek die het uitvoeren van projecten op militaire vliegvelden kent – was de ‘verwevenheid’ en de informele communicatie tussen opdrachtgever, aannemers en begeleidend ingenieursbureau. Er was zeker wel een aanbestedingsprocedure – ik meen dat we daar de UAR 1986 voor hadden – maar alle communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemers vond nagenoeg zonder formele procedures plaats door de inhoudelijke mensen. Van inkopers had ik toen nog nooit gehoord.

Toen ik enkele jaren later de overstap maakte naar de markt, veranderde de wijze van communiceren tussen overheid en markt radicaal. Dit kwam mede door het openbaar worden van de bouwfraude, maar ook door veranderende wetgeving. Zeker na 2010 leek elke vorm van (informele) communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zo’n beetje verboden, zowel binnen projecten als daarbuiten. Ik kan me zelfs nog goed herinneren dat ik bij een klant, waar ik twee jaar intensief mee samenwerkte, werd weggestuurd met een speculaaspop van 4 euro omdat hij die toch écht niet meer aan mocht nemen.

Dit bizarre contrast kwam weer naar boven toen ik afgelopen week een gastcollege ‘communiceren met de markt’ gaf aan de inkoopopleiding van het Rijksvastgoedbedrijf, met veelal jonge inkopers. Uit de gesprekken met hen over misstanden en best practices uit de praktijk, bleek de oplossing voor de gebrekkige communicatie vooral te liggen in het ‘normaal doen’.

Hoewel het felle debat van een paar jaar geleden tussen de heren Rutte en Wilders geen navolging verdiend, kunnen we wel iets van hun woordgebruik leren. De uitspraken ‘doe eens normaal man’ en ‘doe zelf eens normaal’ kunnen immers prima aanleiding zijn voor een gesprek met elkaar over wederzijdse percepties en verwachtingen. En nog lekker praktisch ook, hoeven we de leidende principes ook niet meer uit ons hoofd te leren.


Ralph van Roessel, directeur Projecten Tauw

 

Reageer op dit artikel