blog

Knutselpionier

bouwbreed Premium 1274

Knutselpionier

Al vroeg was ik aan het tekenen, knippen, plakken, zagen, schuren en timmeren. Met de tong uit mijn mond maakte ik samen met vriendjes handbogen, hutten en drumstellen. Niet veel later volgden decors voor zelf opgevoerde toneelstukjes en steeds geavanceerdere zeepkisten.En inderdaad; dan vloog je wel eens op volle snelheid uit de bocht omdat een wat optimistisch geconstrueerde wielophanging het begaf.

Of viel je met veel kabaal uit de boom omdat de takken waarop je hut steunde iets flexibeler bleken dan gedacht. Dan stond pa of ma daar. Een aai over de bol, een kus op de zere plek en  bemoedigende woorden om het nog eens en met wat verbeteringen uit te voeren. Op school droomde ik alweer over het volgende knutselproject voor ’s middags thuis. Die knop kon niet uit. Knutselen als state of mind om je grenzen te verkennen en vooral weer te verleggen.

En dan heb je gestudeerd en ben je Master in Science of Architecture. Klinkt heel vooruitstrevend, maar je bevind je nu in een van de meest conservatieve sectoren: de bouw. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. In de main stream van het bouwen gebeurt weinig verheffends. Er is nauwelijks ruimte om zelf in een try-and-error-modus de boel uit te timmeren. Je zal een opdrachtgever moeten winnen voor innoverende ideeën en het zijn anderen die het gaan maken. Ook mag je (om begrijpelijke redenen) niet meer met probeersels uit de bocht vliegen of uit de boom sodemieteren.

Maar de bouw zit wel in een verdomd veilige modus. Want door alleen op een minimaal bouwbesluitniveau te blijven doorakkeren maken we de wereld niet veel beter. Volgens mij ligt de waarheid in het midden. Bij innoveren zet je wel eens 1 stap terug om daarna 2 stappen vooruit te kunnen zetten. Moet je buiten de gebaande paden durven treden. Zeker als we een transitie willen naar een circulaire economie. Laten we de kinderlijke, onbevangen onderzoeksdrift in elkaar vooral opzoeken en stimuleren! Dit is dé tijd om grenzen te verleggen in de geest van de knutselpionier!Huib van Zeijl, architect partner bij Équipe

Reageer op dit artikel