blog

Hoezo achterlijke branche?

bouwbreed 1067

Hoezo achterlijke branche?

Twee artikelen in Cobouw triggerden mij onlangs. Het ene kopte dat de bouw de minst efficiënte industrie ter wereld is.

Althans, volgens het weekblad The Economist dat vindt dat de bouw op alle fronten achterblijft. Geen innovatie, geen productiviteitsstijging, vertragingen, meerkosten en veel te veel fouten, aldus het artikel. Het tweede verhaal, met als titel, ‘de bouw is nog lang niet gezond’ ging over de winstmarge van slechts 0,1 procent die in onze sector nog steeds min of meer gemeengoed is. Het zijn twee verhalen waarvan een buitenstaander zich achter de oren zal krabben en ongetwijfeld denkt: “nou, nou die bouw zeg. Die rommelt nog steeds maar wat aan.”

Flink aan de bak

Er zit uiteraard een grote kern van waarheid in de twee verhalen en we moeten flink aan de bak om gezond te worden, maar ik zie echter ook een andere kant. Het is namelijk toch knap dat we, ondanks alles, er in slagen om te overleven. Dat we toch goede woonproducten ontwikkelen en realiseren. Dus hoezo achterlijke branche? Integendeel zelfs, we hebben ons in de zwaarste crisis aller tijden knap staande weten te houden. In die crisis hebben we ons ook maximaal op onderwerpen als proces- en productinnovaties ingezet. En dat moeten we ook zeker blijven doen.

In beton gegoten

Maar laten we niet vergeten dat we te maken hebben met een wet- en regelgeving die niet zelden in beton gegoten is. Wet- en regelgeving die bijvoorbeeld de toepassing van productinnovaties eerder tegenwerkt dan deze stimuleert. Daarnaast zitten we nog steeds in een cultuur waarin opdrachtgevers een belangrijke stempel op veranderingsprocessen drukken.

Innovaties onder druk

Uiteraard is het alles behalve mijn bedoeling om op deze plek te ‘jij-bakken’, maar het is nu eenmaal zo dat veel opdrachtgevers jammer genoeg nog steeds voor de laagste prijs gaan en niet voor de beste aanbieding. En daarmee zetten zij innovaties onder druk. Tegelijkertijd stijgen de kosten van bijvoorbeeld toeleveranciers en grondstoffen met als direct gevolg dat ons rendement niet stijgt.

Kortom, als ik het krachtenveld waarin wij momenteel werken beschouw, dan is een compliment op zijn plaats. Dus: chapeau!Bart Hendriks is algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel