blog

Marathon match

bouwbreed 314

Marathon match

Je weet nooit van te voren precies hoe zaken gaan lopen. Een haalbaarheidsstudie liep eens uit op een complexe puzzel van vergunningsvrij bouwen. De regelgeving hierover was net fors aangepast en we wisten met slimmigheden enorm veel oppervlaktewinst te boeken.

Uiteindelijk presenteerden we het complete bouwplan aan de welstand maar dienden alleen de te vergunnen delen als een geamputeerd schaduwplan in bij de gemeente. Die had daar ook nog geen ervaring mee en vergunde het halffabrikaat.

Lange ongemakkelijke eindfase

Met die vergunning op zak werd enthousiast in een zorgvuldig geformeerd bouwteam doorgewerkt. ‘Start bouw’ lag binnen handbereik. Helaas was de opdrachtgever voortschrijdend inzicht niet vreemd en wilde hij in de prijsvorming het onderste uit de kan. Het gevolg was een lange, ongemakkelijke eindfase waarbij almaar geen handtekening werd gezet. Toen kwam het teleurstellende bericht dat kavel met ontwerp en al de markt op zou gaan.

De kopers waren wat opportuun geïnformeerd

Gedesillusioneerd maar gretig om alsnog te bouwen leenden we ons voor gesprekken met meerdere aspirant kopers, zonder concrete resultaten. De tijd vervloog en daarmee onze hoop op realisatie. Totdat op een mooie oudejaarsdag een vriendelijke meneer belde en ons feliciteerde met het feit dat we samen een prachtig project zouden gaan realiseren. Er moest natuurlijk wel nog van alles worden veranderd en ook het budget werd weer strakker want de kopers waren wat opportuun geïnformeerd over de begrote bouwkosten …

Helaas gaf nu onze aannemer niet thuis. Bezet met andere dingen schoof hij een tweede naar voren. Dat bleek geen goed huwelijk en dus werd gesproken met nummer drie, vier en vijf. Het ontwerp werd aangepast en met bestek gecompleteerd voor prijsvorming. Nogmaals werd met de nieuwe gegadigde de stofkam grondig door het plan gehaald. We konden eindelijk gaan bouwen!

En toch weer een telefoontje

Ondertussen was wel de gemeente gefuseerd met een grotere. Daar zat dus een heel ander team van behandelend ambtenaren. Bij melding start bouw vond deze het jaren terug vergunde plan maar vreemd. Er waren vervolgens vele discussies nodig voordat uiteindelijk de eerste paal de grond in mocht. En dan toch weer een telefoontje: ”We leggen de bouw stil…”

Het zoete gevoel een zwaarbevochten overwinning

In één en hetzelfde project zijn alle spelers een keer gewisseld behalve de ontwerpers. Dat het alsnog dit jaar met positieve energie afgebouwd is mag een wonder heten. Met een deel zelfbouw door een volhardende opdrachtgever en een architect die tegen oplevering zelf ook met de kwast in zijn hand stond eindigde na jaren een bewogen project dat bij aanvang nog zo een overzichtelijke opgave had geleken. Maar het resultaat voelt geweldig.

Toen ik Müller in zijn marathonpartij op Wimbledon tegen Nadal uiteindelijk zag zegevieren meende ik even dat zoete gevoel van de zwaarbevochten overwinning bij hem te herkennen!Huib van Zeijl is architect partner bij Équipe.

Reageer op dit artikel