blog

De Wallen

bouwbreed 710

De Wallen

In een radioprogramma klaagde een raamexploitant over de drukte op de Wallen. Er lopen zoveel mensen, dat er soms geen doorkomen meer aan is. Hij was niet ontevreden over de drukte op zichzelf, maar wel over de samenstelling. Hij constateerde dat er tegenwoordig ook hele gezinnen met kleine kinderen over zijn Wallen drentelen. En die leveren hem natuurlijk niks op. Hij wilde vooral jonge kerels, die stuiterend van de testosteron langs zijn ramen lopen. Maar ja, dat was vroeger, nu is alles anders!

Naast het wereldberoemde gebied dat we kennen als de Wallen, bestaat Amsterdam ook nog uit vele kilometers wallen, lees: kademuren. Amsterdam heeft zo’n 60 kilometer kademuren in de binnenstad en die moeten worden onderhouden en vernieuwd. Een kademuur gaat gemiddeld 100 jaar mee, maar veel stukken zijn inmiddels een stuk ouder en er moet dus een flinke inhaalslag gemaakt worden.

Verticale stapel bakstenen

Amsterdam heeft voor de vervanging een grote ambitie uitgesproken, ze streeft naar vervanging van maar liefst vijf kilometer kademuur per jaar. Ze wil daarvoor een nieuwe aanbestedingsprocedure gebruiken, het Innovatiepartnerschap. Daarin kunnen nieuwe ideeën samen met de markt worden ontwikkeld. Amsterdam beseft dat een kademuur meer is dan een verticale waterkering, een verticale stapel bakstenen. De eisen die aan een kademuur worden gesteld, bepalen de uitvoering en levensduur. Als er bijvoorbeeld geen (vracht-)auto’s meer over de kades rijden, wordt de levensduur verlengd en dat scheelt veel geld. Als er een waterberging onder de kade komt, kun je het bakstenen uiterlijk van de kade net zo goed in plastic printen, want de constructieve functie vervalt dan.

Ballenbak

Een probleem krijgt dus een heel andere oplossing als je een andere bril op zet. Dat geldt ook voor onze raamexploitant. Als er zoveel gezinnen over zijn Wallen lopen, moet hij misschien eens denken aan een ander aanbod. Vervang het raam door een groot digitaal scherm waarop kinderen – via hun mobiel – samen kunnen gamen, skypen en face-timen. Of gebruik de ruimte erachter als ballenbak, al weet ik niet of die benaming misschien de verkeerde associatie oproept. Zo blijven ook de Wallen springlevend.Jaap de Koning is hoofd Witteveen+Bos-kantoor Amsterdam.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels