blog

Ensemble

bouwbreed Premium 583

Ensemble

Zes mannen zijn gepassioneerd met elkaar in gesprek. Het zijn zestigers. Ze praten over hun vak. Op tafel staan veel lege en half lege flessen wijn. Ze maken de restjes op van een diner met 50 vakbroeders en -zusters.

De meest productieve van het zestal neemt zwijgend deel aan het gesprek. Hij snapt het maar werkt intuïtief. Een tweede zit op de stoel van de docent. Hij heeft het hoogste woord maar dat mag want hij weet waar hij het over heeft.

Degene die door prikkelende opmerkingen het gesprek gestart is, blijkt erudiet maar geen debater. Hij heeft een dik boek bij zich en illustreert het gesprek. Telkens zoekt hij beelden. En die werken als nieuwe prikkels. Ook de vierde weet waar hij het over heeft. Hij brengt rake stellingen in. Maar omdat hij geen verteller is, is hij tegelijkertijd een rustpunt en een contrapunt. En zo prikkelt hij vooral de docent.

De vijfde is vooral van de ondersteuning. Door zijn baard heen mompelt hij dat hij het eens is met zowel de docent als de tegenspeler.

En de zesde laat met veel emotie regelmatig zijn eigenwijze mening klinken. En dat werkt goed. Ook al zijn de rollen in het gesprek heel verschillend en lijken er grote kennisverschillen, toch zijn alle zes mannen onmisbaar.

Een goed gesprek is als een muziekensemble.

Oh ja, ze spraken over de betekenis van Mondriaan in de schilderkunst.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel