blog

Wie ben jij eigenlijk?

bouwbreed 85

Wie ben jij eigenlijk?

Dat is geen gemakkelijke vraag. Want zijn we wel? Wie we willen zijn en kunnen we dit ook wezen? Hoeveel mensen zijn er nou daadwerkelijk zichzelf en hoeveel spelen er een rol om via een ander beter te worden?

 

Iedereen speelt wel eens een rol of acteert. Neem bijvoorbeeld een visitekaartje; daar staat bovenaan je naam en daaronder de rol die je speelt en het niveau van rangorde. Stel dat we alleen je naam op het visitekaartje zouden zetten. Dat voelt angstig, want jouw status is dan spoorloos verdwenen! Wie ben je dan en welke rol ga je dan invullen? De vraag is vervolgens of je dan ook jezelf kan en mag zijn.

Ga dan maar eens vertellen wie je bent en welke rol je speelt.

In een bedrijf hebben we ook te maken met een rollenspel van hoog naar laag, maar waarom eigenlijk? Voor een leidinggevende gelden er maar drie vormen van managen: op de eerste plaats verdedig je te allen tijde de groep, gaat ervoor staan. Ten tweede; je laat de groep nooit vallen, je staat achter de groep. En verder sta je even boven de groep als de groep zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. En voor de rest ben je één van groep. Je haalt alle functies weg, want een timmerman is net zo belangrijk als de werkvoorbereider.

Ik weet dat het lastig en angstig is, en er is een groot verschil tussen begrip en begrijpen maar op deze manier gaan we elkaar beter snappen.

Om een werknemer weer mens te maken is moeilijk. Wij hebben een hele vlakke no-nonsens-organisatie.

Vis in het zakje

Als we nieuwe mensen aannemen zeggen we: “We gaan eerst een mens van je maken in plaats van een acteur.” Hoe we dit doen? Heel simpel: neem een aquarium vol met vissen,. As je een nieuwe vis erbij wilt plaatsen, hoe ga je dan te werk?

Precies! In een plastic zakje langzaam laten dalen en laten wennen aan de omgeving en temperatuur.

Als de tijd rijp is, mag de vis uit het zakje en vrij rondzwemmen in ons aquarium, maar dat heeft wél tijd nodig. ‘Mens worden’ gaat gepaard met ontwenningsverschijnselen, want iets wat we al jaren zo gedaan hebben en moeten loslaten schept angst en verwarring.

Dus zijn we wel wie we willen zijn en mogen we dit ook? En als je jezelf bent geworden, wie ben je dan eigenlijk?

Ik heb lang met deze vragen geworsteld, en ik kan jullie vertellen dat ik ondertussen weet wie ik ben en ook wie ik mag zijn,

maar…

ik ben wel enorm geschrokken van wie ik wás.René Kesselaar is directeur/eigenaar van Kesselaar & Zn.

Reageer op dit artikel